63

‘Chocoladekoning’ Petro Poroshenko wint verkiezingen Oekraïne

Exit polls: Geen tweede ronde meer nodig, Poroshenko is overtuigende winnaar presidentsverkiezingen

Volgens de exit polls in Oekraïne heeft ‘chocolade koning’ Petro Poroshenko de verkiezingen in het land in de eerste ronde gewonnen. Dat meldt persbureau AFP. Poroshenkio is naast politicus ook zakenman en voormalig minister van Buitenlandse Zaken en voormalig minister van Handel en Economische ontwikkeling. Zijn bijnaam, vanwege de manier waarop hij zijn fortuin heeft vergaard – met de verkoop chocolade – is de Willy Wonka van Oekraïne. Aan hem nu de lastige taak om Oekraïne weer in stabiel vaarwater te krijgen.

Poroshenko gaat uit van eenheid in het land. Eerder sprak hij:

Er zijn geen westerse Oekraïners, of oosterse Oekraïners. Er zijn geen Russisch-sprekende Oekraïners, of Oekraïens sprekende Oekraïners. Er is slechts één Oekraïne, een geheel en onverdeelbaar.

De “soevereiniteit en territoriale integriteit” van Oekraïne staan voor hem als een paal boven water, zo heeft hij laten weten. De referendum en de onafhankelijkheid van de Krim zal Oekraïne wat hem betreft nooit accepteren.

De Volkskrant meldt dat Poroshenko volgens de ene peiling eindigt op 55,9 procent. Volgens een andere eindigt hij zelfs op 57,3 procent. Hoe dan ook is het een absolute meerderheid, waardoor er geen tweede ronde gehouden hoeft te worden. Voormalig premier Joelia Timosjenko volgt op grote afstand met maar 12,9 procent.Hoewel heel Oekraïne zondag naar de stembus kon, verliep het lang niet overal even vlekkeloos. Vooral in het oosten van het land blokkeerden pro-Russische separatisten de stembusgang. Zij menen dat deze illegaal is. Uiteindelijk konden in Donetsk bijvoorbeeld slechts 426 van de 2.430 stembureaus open.

Update 21.30
Timosjenko heeft inmiddels haar verlies toegegeven. In een reactie zegt ze dat het eerlijke en schone verkiezingen zijn geweest. Verder pleit ze voor een referendum over NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne.

cc-foto: European Union 2014 – European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (63)