Laatste update 08:00
72

Christelijke gouverneur Jakarta krijgt twee jaar cel voor godslastering islam

De christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki “Ahok” Purnama, is tot twee jaar cel veroordeeld wegens godslastering tegen de islam en belediging van islamitische geestelijken. De opgelegde straf valt daarmee fors hoger uit dan de eis. De aanklager had een jaar voorwaardelijke celstraf van één jaar geëist.

Dat de aanklager uiteindelijk maar een jaar voorwaardelijk eiste, is omdat er volgens het OM niet voldoende bewijzen waren voor de godslastering. Daar waren de vijf rechters het niet mee eens. Na de uitspraak beval de rechtbank de onmiddellijke arrestatie van de 50-jarige Purnama.

Purnama wees er tijdens de verkiezingscampagne voor het gouverneurschap op dat de Koran moslims niet verbiedt om op niet-moslims te stemmen. Hij deed dat, omdat bij eerdere verkiezingen het tegendeel werd beweerd door andere kandidaten, die daarbij een bepaald vers uit de Koran aanhaalden. Tijdens campagne las Purnama dat vers voor en zei dat de kiezers werden voorgelogen en dom gehouden. Nadat een video van die uitspraken online verscheen, trokken honderdduizenden woedende Indonesiërs de straat op om te protesteren tegen de gouverneur.

Aanhangers van de rechtszaak noemden het vonnis direct na afloop een farce, aangezwengeld door politieke tegenstanders die de islamitische bevolking hebben opgejut de straat op te gaan. Die opruiing wordt ook gezien als de reden dat Purnama vorige maand de verkiezingen verloor. De winnaar, de aanstaande gouverneur Anies Baswedan, werd gesteund door islamitische hardliners die hun invloed binnen de overheid zouden hebben aangewend om Purnama aan te klagen.

Politiek commentatoren vrezen dat het vonnis de verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Indonesië ernstig onder druk zullen zetten. Tijdens de verkiezingscampagne gingen de demonstraties tegen Purnama al geregeld over in geweld en ook na de rechtszaak zette de politie 13.000 agenten in om de orde in Jakarta te handhaven. In 1997 braken er in Indonesië rellen uit waarbij met name de etnisch Chinese bevolking – waar Purnama deel van uitmaakt – werd belaagd. Twintig jaar later is de rust op dat gebied nog altijd niet volledig teruggekeerd en de angst bestaat dat die onlusten nu opnieuw zullen oplaaien. Ook wordt gevreesd dat de hardliners het vonnis als een aanmoediging zien om zich actiever met de politiek te bemoeien.

Bron: SCMP

Geef een reactie

Laatste reacties (72)