Laatste update 18 mei 2016, 00:18
33

Christelijke partijen trekken seksles Goedele niet, boycotten zitting

Een heuse rel over seks in de Tweede Kamer. Donderdag komt de beroemde seksuologe Goedele Liekens uitleg geven over seksuele voorlichting op scholen. Dat doet ze door een proefles te geven waarin net als op scholen de toehoorders worden betrokken. Alleen zijn dat nu geen scholier maar Kamerleden. De volksvertegenwoordigers van de christelijke partijen CDA, CU en SGP boycotten de bijeenkomst. SGP-Kamerlid Bisschop vindt dat voorlichting thuishoort in de ouder-kindrelatie en niet in de Tweede Kamer.

De seksles is een initiatief van kenniscentrum Rutgers en wordt gesteund door de PvdA en SP. De voorlichters vinden dat de lessen op school zich teveel richten op de biologische aspecten van seks. Ze pleiten er voor om ook te werken aan bijvoorbeeld de weerbaarheid van leerlingen zodat die niet ongewild hun eigen grenzen overschrijden.

Het AD schrijft:

De les, die wordt afgetrapt door een video van Dr. Corrie, de ‘dokter’ die via Schooltv kinderen seksueel voorlicht, schiet de christelijke Kamerleden in het verkeerde keelgat. ,,Toen ik las dat zij erbij betrokken was, had ik er helemaal genoeg van,” zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. ,,Dat ordinaire programma is te gênant voor woorden.”

Goedele Liekens verklaarde tegenover BNR dat het bij seks nogal eens aan de communicatie schort:

“Daarom ga ik samen met iemand van Rutgers lesgeven zoals we dat in het onderwijs doen: wij zullen een stukje praten, maar de politici – onze studentjes in dit geval – moeten ook antwoorden geven en ze mogen vragen stellen, zodat het een beetje interactief is.”

Maar voordat het zo ver komt hebben de christelijke Kamerleden de zal al verlaten. D66-Kamerlid Paul van Meenen gaat er ‘vol verwachting’ heen. ,,Allemaal leuk toch? Al komen een aantal collega’s vast alleen om Goedele Liekens te ontmoeten.”

Maar sommige Kamerleden die wel gaan, voelen enige gêne, schrijft het AD. “Ze weten niet wat hen te wachten staat. ,,Straks krijgen we een banaan en moeten we daar een condoom om doen,” zo klinkt het.”

Geef een reactie

Laatste reacties (33)