Laatste update 11:28
62

Christelijke partijen Zeeland willen verbod op vloeken in theatervoorstellingen

Orthodoxe christelijke politici zijn woest over een vloek die werd geuit in de openingsvoorstelling van het Zeeland Nazomer Festival (ZNF). In De Blinden van het Collegium Vocale Gent, roept een van de hoofdrolspelers godverdomme. Het gaat om een acteur die de rol van god speelt.

Statenlid Willemien Treurniet van de ChristenUnie verklaart tegenover Omroep Zeeland. “Dat vloeken is voor christenen erg kwetsend.” Ze heeft de voorstelling zelf niet gezien maar beweert dat de passage is toegevoegd “om de christen een hak te zetten. Volgens mij moeten we dat niet willen.” Ze wil de zaak als subsidiegever aankaarten en duidelijk maken aan de organisatie dat het niet meer mag gebeuren.

De SGP, die deel uitmaakt van het provinciebestuur, wil ook strafmaatregelen. Statenlid Ad Dorst bij Omroep Zeeland: “Als je hier zoveel mensen mee kwetst, moet je dit dan wel willen in je eigen huis?”, vroeg Dorst zich af. Hij wil dat het provinciebestuur, waar de SGP deel van uitmaakt, aan de directie van het ZNF duidelijk maakt dat het vloeken niet meer voor mag komen in de voorstellingen.

De Gedeputeerde die verantwoordelijk is voor de voorstelling peinst er niet over toe te geven aan de eisen van de christelijke scherpslijpers. PvdA’er Ben de Reu bezweert dat de provincie niet in actie zal komen en het theaterfestival teksten niet tevoren door de provincie moet laten keuren. “Bij culturele uitingen moet de overheid zich niet bemoeien met inhoud. (…) Vrijheid van meningsuiting is een groot goed.”

‘De blinden’ is het laatste deel van een trilogie van Josse de Pauw, en een muziektheaterbewerking van ‘Les Aveugles’ (1890) van Maurice Maeterlinck. Het theaterstuk is een metafoor van hoe er met vluchtelingen wordt omgesprongen. Christelijk dagblad Trouw spreekt van een ‘zeer intrigerende voorstelling’ die alle zintuigen beroert maar vindt de monoloog waar de vloek in voorkomt “uit de toon vallen”.

De voorstelling is vanavond nog te zien in Veere, daarna alleen nog in België. De gewraakte monoloog kun je hier nalezen.

Regisseur Josse de Pauw over de voorstelling:

Josse over De Blinden from LOD music theatre on Vimeo.

cc-foto ter illustratie: Adolfo Lugan

Geef een reactie

Laatste reacties (62)