Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Christelijke school vernietigt duizenden agenda's wegens vredesteken

  •  
07-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
420 keer bekeken
  •  
peace_300.jpg
Pacifistisch symbool gezien als occult en  'anti-christelijk'
Een christelijke school op Urk heeft 3000 schoolagenda’s laten vernietigen vanwege een foto van het internationale vredesteken. Volgens de school betreft het een ‘Nero-kruis’ dat door de gelijknamige Romeinse keizer is gebruikt om christenen te doden. Ook zou het gebruikt worden bij ‘occultisme’.
RTEmagicC_agenda.jpg
In de nieuwe schoolagenda die de scholengemeenschap Pieter Zandt, met vestigingen in Kampen, Staphorst en Urk, heeft uitgebracht staat een foto van een leerling die een t-shirt draagt met het vredesteken. Toen ouders daarover alarm sloegen stuurde de school een brief naar alle leerlingen met de opdracht hun agenda in te leveren. Vervolgens werden ze vernietigd.
Trouw bericht over de opmerkelijke actie:
De school, die de actie tot nu toe stil wist te houden, was zich aanvankelijk van geen kwaad bewust, zo leert navraag bij bestuursvoorzitter Johan van Putten. Maar na de klacht, vertelt hij, zette hij meteen Google aan het werk. Wat hij tegenkwam was niet fraai, zo staat te lezen in de brief die de schoolbestuurder daarop naar alle ouders stuurde. Citaat: ‘Het betreft het Nero-kruis dat in de Romeinse tijd stond voor het vervolgen, martelen en doden van christenen. Zelfs wordt dit symbool in onze tijd in relatie gebracht met occultisme.’
Wat gegoogle brengt je inderdaad al snel op nogal wereldvreemde sites die het symbool koppelen aan occultimse en bijvoorbeeld ook beweren dat de grote filosoof Bertrand Russell werkte aan een geheim plan om de wereldbevolking uit te roeien. Binnen dergelijke complottheoriën horen ook de wilde verhalen over het vredessymbool, die overigens al snel opdoken toen het symbool in de jaren zestig massaal werd omarmd door hippies.
Het vredessymbool zoals dat op het t-shirt staat werd in werkelijkheid ontworpen door de Britse ontwerper Gerald Holtom voor een demonstratie tegen kernwapens in 1958. Hij haalde zijn inspiratie naar verluidt onder meer uit het beroemde schilderij van Goya waarop de executie van een boer is afgebeeld die zijn armen verheft. De vorm is niet uniek. Er is ook een soortelijk Germaans rune-teken. Datzelfde geldt overigens voor het christelijke kruis. Dat was volgens de Britse theoloog W.E. Vine  al ver voordat Jezus werd gekruisigd een symbool bij een andere religie in het Midden-Oosten. Pas 300 jaar na de dood van Jezus werd het kruis door christenen geadopteerd als symbool van het christendom.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.