31

Christendemocraten tegen EP-resolutie vrijlating Saoedische blogger Raif Badawi

Badawi zit vast en krijgt zweepslagen voor onderhouden kritische website ...  Europarlementariërs stemmen over resolutie tot vrijlating van Badawi door Saoedi-Arabië ... Resolutie werd aangenomen, maar niet dankzij Christendemocraten

Van de vijf CDA-Europarlementariërs stemden er drie tegen, was er één afwezig en één onthield zich van stemming. De Europese Christen Democraten (EVP), waar het CDA lid van is, weigerden zelfs mee te schrijven aan de resolutie, schrijft Europarlementariër Marietje Schaake (D66) op haar blog.

Schaake:

Ik vind het onbegrijpelijk dat de EVP zo selectief is op dit gebied. De situatie van Badawi is vreselijk. Hij zou gebaat zijn bij een harde veroordeling gedragen door het gehele Parlement. Maar helaas laat de EVP de belangen van een goede relatie met Saoedi-Arabië boven zijn welzijn gaan.

Het Europees Parlement roept de regering van Saoedi-Arabië op Badawi onmiddellijk vrij te laten en veroordeelt de zweepslagenstraf: “een wrede en schokkende daad door de Saoedische autoriteiten.” De resolutie is met 460 van de 642 stemmen aangenomen. Op de drie CDA’ers Wim van de Camp, Jeroen Lenaers en Annie Schreijer na stemden alle Nederlandse afgevaardigden voor, enkelen waren afwezig.

De Europese Christen Democraten reppen op hun site met geen woord over de stemming over de resolutie ter vrijlating van Badawi. Hun prioriteiten lijken te liggen bij het concurrentievermogen van Europa. Wellicht de reden waarom ze Saoedi-Arabië niet voor het hoofd willen stoten met mensenrechtenkwesties.

Zweepslagen voor bloggen

Raif Badawi kreeg in mei vorig jaar tien jaar cel en 1000 zweepslagen opgelegd omdat hij een website onderhield waarop hij zich volgens de Saoedische regering kritisch uitliet over de islam. De zweepslagen worden uitgedeeld in etappes, zodat het lichaam de kans krijgt zich tussen de slagen door te herstellen. Deze week ontsprong hij de dans, mogelijk omdat hij niet in goede gezondheid verkeerde, wat eerder ook het geval was.

Update 01.00 uur

Het CDA reageert op Twitter via politiek adviseur en beleidsmedewerker Dirk Gotink. Hij laat weten dat de stemming in het Europees Parlement fout zou zijn gegaan en dat die gecorrigeerd moet worden. Het account @cdaeuropa heeft dit bij wijze van reactie op de ophef geretweet.

Cc-foto: Amnesty Finland

Geef een reactie

Laatste reacties (31)