76

Christenen bang voor Halloween: ‘Het begint met een pompoen…’

Christenen in Zeeland maken zich ernstig zorgen over de toenemende populariteit van Halloween, een uit de Verenigde Staten geïmporteerde traditie. Getracht wordt de opmars van het fenomeen te stuiten door bijvoorbeeld tegelijkertijd pannenkoekenfeesten te organiseren.

Omroep Zeeland laat twee verontruste gelovigen aan het woord die hun bezwaren uiteenzetten. “Je ziet dat de Halloweenfeesten, en daarmee ook de duisternis, toenemen. En de uitingen worden steeds extremer. Het begint met een pompoen en vervolgens verkleden mensen zich als skeletten en zelfs als Satan. Er vinden bizarre dingen plaats, onder het mom dat het leuk is.”

De christenen zijn ervan overtuigd dat het feest waarvan de naam is afgeleid All Hallows Eve (Allerheiligenavond) het werk is van de duivel: “De tegenstander heeft het feestje gekaapt. Er zijn allerlei tekenen dat dit uit zijn koker komt.” Halloween is weliswaar gekoppeld aan het christelijke Allerheiligen waarop de doden geëerd worden maar de traditie gaat veel verder terug en zou een Keltische oorsprong hebben. De Zeeuwen vrezen dat de kinderen in trance raken door de Halloween-festiviteiten. Ze zouden dan een gemakkelijke prooi voor de duivel zijn.

Zeeland is niet de enige regio waar zorgen heersen over de traditie. Ook in het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam hebben inwoners bezwaren, bleek uit een reportage van Rijnmond vorige week.

cc-foto: Pedro Ferreira

Geef een reactie

Laatste reacties (76)