28

ChristenUnie akkoord met langstudeerboete

Meerderheid Eerste Kamer waarschijnlijk voor boete langstudeerders

Met de steun van de ChristenUnie is er naar alle waarschijnlijkheid een meerderheid in de Eerste Kamer voor de langstudeerboete van Kabinet Rutte. Studenten die langer dan een jaar extra over hun studie doen, krijgen dan een boete van 3.000 euro. De ChristenUnie was eerst nog tegenstander van het kabinetsplan, maar ging dinsdag toch akkoord nadat een voorstel om uitzonderingsgevallen buiten de nieuwe regeling te houden, werd goedgekeurd.

Fractieleider André Rouvoet vindt dat het kabinet aan twee belangrijke voorwaarden heeft voldaan. “Ten eerste is tegemoetgekomen aan het begin van rechtszekerheid. Daarnaast worden enkele groepen studenten nu ontzien. Daarmee kunnen de plannen nu ook rekenen op onze steun”, zegt hij in de Volkskrant.

De ChristenUnie diende een voorstel in om uitzonderingsgevallen buiten de regeling te houden. Zoals bijvoorbeeld studenten met een handicap, studenten die ziek zijn of vanwege zwangerschap of bijzondere familieomstandigheden langer over hun studie doen. Halbe Zijlstra (Onderwijs) ging eerder al akkoord met een jaar uitstel van de langstudeerboete.

Het kabinet had met steun van de SGP nog geen meerderheid in de Eerste Kamer om het wetsvoorstel goed te keuren. Nu Rouvoet akkoord gaat met het wetsvoorstel zal er naar alle waarschijnlijkheid met een meerderheid zijn. “Al ga ik geen toezegging doen. De fractie in de Eerste Kamer bepaalt haar eigen standpunten”, zegt Rouvoet.
Volkskrant: ChristenUnie toch akkoord met boete langstudeerders

cc-foto: Ripperda

Geef een reactie

Laatste reacties (28)