Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ChristenUnie geeft Poetin gelijk

  •  
10-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Femen-Enschede.jpg
Pussy Riot discussie herhaalt zich in Nederland. PvdA-burgemeester houdt het hoofd koel
In Enschede is de ChristenUnie opgeschud door een demonstratie van de actiegroep Femen. De vrouwen zaagden tijdens het multimedia-kunstfestival Gogbot met ontbloot bovenlijf drie kruizen door. ChristenUnie fractievoorzitter Van Houdt wilde naar aanleiding daarvan de subsidie van het festival ter discussie stellen. PvdA-burgemeester Peter den Oudsten liet vanavond weten dat de actie past binnen de vrijheid van meningsuiting.
Van Houdt vond het optreden van de blote actievoerdsters onnodig kwetsend en aanstootgevend. Het omzagen van de kruizen zou volgens hem verwijzen naar Golgotha, de heuvel waar Jezus werd gekruisigd. 
Burgemeester Peter den Oudsten liet vanavond weten dat de gemeente niets te zeggen heeft over de inhoud van het festival. RTV-Oost schrijft: 
Hij respecteert het dat mensen met een bepaalde geloofsovertuiging deze uiting aanstootgevend vinden, maar hij zegt ook dat de gemeente niet tegen kan optreden als de wet niet wordt overtreden.
Femen komt op voor de Russische punkbank Pussy Riot. Jekaterina Samoetsevitsj (30), Maria Aljochina (24) en Nadezjda Tolokonnikova (22) kregen onlangs twee jaar strafkamp  wegens ‘door religieuze haat gevoed hooliganisme’. De vrouwen zaten sinds maart vast omdat ze tijdens een concert in Moskou een ‘punkgebed’ hadden uitgeschreeuwd in een orthodoxe kerk. Zo riepen ze leuzen als ‘Heilige maagd Maria, verlos ons van Poetin’. 
De rechter oordeelde dat de punkbandleden met hun actie de gevoelens van gelovigen ernstig hebben gekwetst. Daarna riepen verschillende internationale actiegroepen en overheden Poetin op de bandleden vrij te spreken, maar daar gaf hij geen gehoor aan. 
Bekijk de foto’s hier op Flickr. Foto’s: Lourens Huizinga  (via RTV-Oost)
Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.