Laatste update 14:13
97

ChristenUnie-leden willen uitzetstop gewortelde kinderen

De ontevredenheid binnen de ChristenUnie over het uitzetbeleid van asielkinderen door het kabinet Rutte III neemt toe. Ruim 140 leden van coalitiepartij ChristenUnie willen daarom dat het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie een uitzetstop van gewortelde kinderen afdwingen. Om dat te bereiken hebben zij vandaag een motie ingediend die op het partijcongres op 24 november in Zwolle in stemming zal worden gebracht. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de ChristenUnie dat een motie werd ingediend met steun van zo veel leden, lokale fractievoorzitters en raadsleden uit het hele land.

De 21-jarige student Hayarpi Tamrazyan ui Armenië is een van de indieners. Zij woont sinds 2010 in Nederland met haar familie, maar is nu noodgedwongen ondergedoken in de Haagse Bethelkerk om te voorkomen dat ze worden opgepakt en uitgezet. Het gezin won meermaals het recht om in Nederland te blijven, maar de staat ging net zo lang in beroep tot de familie toch mocht worden uitgezet. Ondanks de coalitie-afspraken om het bestaande Kinderpardon te eren, wordt in de praktijk in 98 procent van de gevallen tot uitzetting besloten, aldus de indieners van de motie.

Don Ceder, fractieleider van de ChristenUnie in Amsterdam, steunt het initiatief:

Wij vragen bestuur en Kamerfractie niet te breken met het regeerakkoord. We vragen alleen om voorlopig geen kinderen uit te zetten, die geworteld zijn. Staatssecretaris Mark Harbers (Migratie) heeft aangekondigd dat hij gaat kijken naar de procedures. In ieder geval zo lang dat onderzoekt duurt, willen wij geen uitzettingen.

Update 14.00 uur:
De petitie die werd opgestart door Tim Hofman van #BOOS (BNNVARA) voor een kinderpardon dat wél werkt, werd in slechts enkele dagen al meer dan 200.000 keer ondertekend.

Afbeelding: ANP, Hayarpi Tamrazyan bij een demonstratie voor een ruimhartig Kinderpardon in Katwijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)