79

ChristenUnie legt bommetje onder deals met kabinet

Kabinet wil strafbaarstelling illegalen regelen met PVV? Dan doet Arie Slob niet meer mee ... D66 en SGP verbaasd ... D66: deze wet wordt toch niet aangenomen

De ChristenUnie zet de samenwerking met het kabinet op losse schroeven. Als het kabinet per se illegaal verblijf in Nederland strafbaar wil maken, trekt ChristenUnie-leider Arie Slob zijn steun aan eerder gemaakte afspraken in. Dat schrijft de Volkskrant dinsdagavond.

Dit artikel wordt aangevuld. Updates leest u onderaan

Slob tegenover de Volkskrant:

“Als het kabinet dat wetsvoorstel doorzet, komt de uitvoering van eerder gemaakte afspraken in gevaar. Dat maken wij niet mee. Je kunt niet aan ene kant met ons samenwerken en er parallel zo’n wetsvoorstel met steun van de PVV willen doordrukken.

De strafbaarstelling van illegaliteit is een van de meest omstreden plannen van de coalitie van VVD en PvdA. De PvdA verzette zich tegen het plan, maar partijleider Samsom smoorde het verzet door erop te wijzen dat ze er het ‘kinderpardon’ voor terug kregen.

“Eerst het zuur, dan het zoet”, zei VVD-staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie daarover onlangs.  Dat heeft kwaad bloed gezet bij de ChristenUnie. “Onacceptabel”, zegt Slob.

Zo praat je niet over deze problematiek. Zo praat je al helemaal niet over kinderen die hier jaren in illegaliteit hebben gewoond, vaak door onze eigen traagheid. Bovendien zijn wij principieel tegen het strafbaarstellen van illegaliteit. Het draagt niets bij aan de oplossing van het probleem. Als mensen hier illegaal zijn dan moeten ze het land uit. Maar dat moet wel kunnen. Met strafbaarstelling van illegaliteit criminaliseer je hen en de mensen die hen helpen, ook de kerken.

De coalitie heeft steun van ChristenUnie, maar ook D66 en de SGP, nodig om het sociaal-economische hoofdstuk van het regeerakkoord aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen. Dat leidde het afgelopen jaar tot een reeks politieke akkoord over de woningmarkt, de pensioenen, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid.

Bij het strafbaar stellen van illegaliteit heeft het kabinet de steun van ChristenUnie, D66 en SGP niet nodig voor een meerderheid. Het kan terugvallen op de PVV. Maar als Slob er zijn steun aan andere plannen aan verbindt, ontstaat wel een groot probleem, aldus de Volkskrant.

Update woensdag
SGP en D66 reageren verbaasd op het dreigement van de ChristenUnie, zo meldt RTL Nieuws. Een SGP-woordvoerder laat weten:

Wij staan principieel heel anders in deze discussie dan de ChristenUnie. We begrijpen dat ze er een punt van maken, alleen de manier waarop verbaast ons. Dit speelt op z’n vroegst pas in juni. Dan start het hele wetgevingsproces dat gemiddeld 2,5 jaar duurt. Als het voorstel al wordt aangenomen, zijn we een heel eind verder.

D66 gaat ervan uit dat de wet toch niet wordt aangenomen. D66-Kamerlid Gerard Schouw: 

D66 is tegen het wetsvoorstel, omdat het symboolpolitiek is. Overigens gaan wij er niet vanuit dat het een meerderheid zal halen, omdat PvdA-senatoren in het openbaar hebben verklaard tegen het voorstel te zullen stemmen

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) “denkt niet” dat hij het voorstel voor de strafbaarstelling van de illegaliteit intrekt, zo is bij RTL te lezen. Het wetsvoorstel komt nog voor of anders direct na de zomer, aldus de VVD-bewindsman.

RTL: D66 en SGP verbaasd om dreigement ChristenUnie/Teeven blijft bij strafbaarstelling illegaliteit

Volkskrant: Slob: illegalenplan blaast eerdere akkoorden op

Geef een reactie

Laatste reacties (79)