Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ChristenUnie: Publieke omroep-bestel moet compleet op de schop

  •  
19-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Overleg fractievoorzitters voor begrotingsoverleg

© 2018-08-23 12:41:08 DEN HAAG - Gert-Jan Segers (ChristenUnie) bij het ministerie van VWS voor een overleg met de fractievoorzitters voorafgaand aan het begrotingsoverleg. ANP JERRY LAMPEN

De ChristenUnie wil ‘het debat over de toekomst van de publieke omroep openbreken’ en pleit voor ‘een grondige hervorming van het bestel, zonder taboes’. Dat is de boodschap van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers woensdag bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Alles staat ter discussie: het aantal netten, de afhankelijkheid van reclame-inkomsten en het bestaansrecht van (een deel van) de huidige omroepen.
De publieke omroep kampt op korte termijn met een tekort op de begroting van ruim 60 miljoen euro. De Volkskrant meldt dat de regeringscoalitie bereid zou zijn om nog een laatste keer 40 miljoen euro bij te dragen, mits minister Slob van Media (eveneens ChristenUnie) instemt met de bezuinigingsplannen van de omroep op korte termijn. Maar wat Segers betreft worden er ook voor de lange termijn plannen gemaakt en wel voor een heel nieuw bestel met minder macht voor de NPO; het overkoepeld orgaan van de omroepen, dat de afgelopen jaren veel meer macht kreeg omdat de politiek dat wilde.
Segers:
"Het is ongewenst dat nu slechts enkele mensen, zoals NPO-directeur Frans Klein, kunnen beslissen wat er wel en niet wordt uitgezonden. Er ligt veel te veel macht bij een paar ongekozen mensen zonder enige achterban. Dat moet veel democratischer worden georganiseerd. Ik zie een democratische, pluriforme publieke omroep voor me. Wat wordt uitgezonden moet de uitkomst zijn van een democratisch proces. De ledenaantallen spelen een rol in de zendtijd die de omroepen krijgen, maar zij moeten ook allianties aangaan met maatschappelijke organisaties. Dat zou onafhankelijk beoordeeld moeten worden. In tijden van nepnieuws en wantrouwen tegen de media kan dat veel opleveren. Maar het gebeurt nu slechts incidenteel, zoals laatst tussen Nieuwsuur en Trouw over de omstreden besteding van Nederlands geld aan Syrische rebellen."
Segers voorziet dat mogelijk ook enkele van de traditionele omroepen zullen verdwijnen, omdat zij kampen met een krimpende achterban en niet ‘ideologisch herkenbaar’ genoeg zouden zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.