16

ChristenUnie redt rechtse coalitie in Rotterdam

In Rotterdam vinden -politieke- ontwikkelingen vaak eerder plaats dan in de rest van Nederland, denk bijvoorbeeld aan de opkomst van Pim Fortuyn. Terwijl in Den Haag nu wordt geprobeerd de ChristenUnie over te halen met een rechtse regeringscoalitie in zee te gaan, is door die partij in Rotterdam al besloten rechts beleid te steunen. Dat werd maandagavond bekend. Daarmee is een acute coalitiecrisis bezworen.

De ChristenUnie heeft in de gemeenteraad één zetel, die gedeeld wordt met de SGP. Deze eenmansfractie heeft er mee ingestemd de coalitie van Leefbaar Rotterdam-D66 en CDA van de ondergang te redden. De coalitie kwam vorige week plots in de problemen omdat een lid van Leefbaar overstapte naar de islam-geöriënteerde Nida-fractie. Het college verloor daardoor zijn meerderheid.

Setkin Sies van ChristenUnie/SGP zal de coalitie de komende acht maanden steunen, zo is besloten. De partij eiste van Leefbaar concessies op het harde integratiebeleid maar kreeg daarbij nul op rekest. Leefbaar voelt de hete adem van Geert Wilders in de nek die heeft aangekondigd volgend jaar voor het eerst mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen in de Maasstad. Leefbaar is in reactie daarop een alliantie aangegaan met de uiterst rechtse partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie.

Sies verdedigt het gedoogbesluit van de ChristenUnie in NRC door te stellen dat er meer is dan succes in de gemeenteraad:

“Het gesprek over integratie was moeizaam, maar uiteindelijk hebben we een principiële overweging gemaakt. Buiten het stadhuis blijven we onverminderd de verbinding zoeken en bevorderen. Politiek bedrijf je niet alleen in de raadszaal.”

Wel heeft de partij volgens eigen zeggen extra geld voor armoedebeleid en duurzaamheid losgekregen.

De coalitie stelt 16,5 miljoen euro beschikbaar voor onder meer de aanpak van problematische schulden, de verhoging van het AOW-tegoed van 300 naar 375 euro per jaar, een verhoging van het jeugdtegoed en de versoepeling van de leenregels voor de bijzondere bijstand. De dekking moet worden gevonden in de begrotingen van 2017 en 2018.

Volgens de SP betreft het ‘een sigaar uit eigen doos’.

Beeld Rijksmuseum: De Farizeeërs in de tempel, Rembrandt Harmensz. van Rijn, 1648

Geef een reactie

Laatste reacties (16)