Laatste update 18:55
27

ChristenUnie stapt uit Europese fractie na toetreding FvD

De toetreden van het Forum voor Democratie tot de Europese conservatieve ECR-fractie, heeft tot een voorlopige Europese scheiding van de ChristenUnie en SGP geleid. Die twee partijen trekken in het Europees Parlement samen op en maken deel uit van dezelfde ECR-fractie. Na toetreding van het FvD besloot ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen direct op te stappen. De SGP blijft in elk geval voorlopig wel lid.

Het Reformatorisch Dagblad meldt over de beslissing van Van Dalen:

Van Dalen zegt „voorstander van de Europese samenwerking” te zijn, die „vrede en welvaart” heeft gebracht. „Forum is voor een nexit en daar ben ik fel op tegen. Een nexit is desastreus voor Nederland en Europa. De ECR haalt een partij naar binnen die niet wil samenwerken en hervormen, maar die voor afbreken is.”

Behalve het anti-Europese Unie standpunt van het FvD is de ChristenUnie ook niet te spreken over uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet dat de ‘NAVO bedreigender is dan Rusland’ en de het nepnieuws dat Baudet verspreidt over de aanslag op vlucht MH17 en de manier waarop hij daarmee het officiële onderzoek in een kwaad daglicht stelt. Verder zegt Van Dalen niet in een fractie te willen zitten met een partij die zich uitlaat over migratie en klimaatverandering zoals de partij van Baudet dat doet.

Dat de SGP niet ook direct opstapt, betekent overigens niet dat de partij wél van plan is fractiegenoot van het FvD te blijven. Hoewel aankomend Europarlementariër Bert-Jan Ruissen zegt dat zijn partij anders tegen het FvD aankijkt dan de ChristenUnie, zegt hij ook dat de beide partijen vasthouden aan het ‘samen uit, samen thuis’ principe. Dat houdt in dat de partijen gezamenlijk zullen kijken naar een nieuwe fractie om zich bij aan te sluiten. De huidige SGP’er in de Eurofractie Bas Belder liet op woensdagmiddag via Twitter nog weten dat hij zich juist ‘van harte uitgesproken’ heeft vóór toetreding van het FvD tot de fractie.

Woensdagmiddag werd al bekend dat ChristenUnie en SGP in de Provinciale Staten Zuid-Holland, waar zij ook een gezamenlijke fractie vormen, aldaar de stekker uit de onderhandelingen met het FvD trekken. De ChristenUnie/SGP zei over niet voldoende vertrouwen in het FvD te beschikken om samen een coalitie te vormen. Ook was de ChristenUnie/SGP verbolgen over een islamofoob filmpje afkomstig van een extreemrechtse website dat door Thierry Baudet werd gedeeld. Baudet liet dinsdag weten het ‘schandalig’ te vinden dat ChristenUnie/SGP niet meer wil onderhandelen, maar deelde opnieuw de extreemrechtse video.

Beeld: Derk Jan Eppink (FvD), screenshot Buitenhof

Geef een reactie

Laatste reacties (27)