101

ChristenUnie: Steek je pensioen in je huis

Update: ChristenUnie mikt 'tussen Rutte en Roemer'... Tweede Kamerlid Carola Schouten: Huis is ook vermogen dat later als pensioen gebruikt kan worden

Werknemers moeten hun pensioenpremie gebruiken om hun hypotheek af te lossen. Dit is één van de voorstellen die de ChristenUnie doet om de woningmarkt te hervormen, zo meldt de Volkskrant. De partij presenteert maandag haar verkiezingsprogramma.

Update 14.30

De ChristenUnie heeft maandag haar verkiezingsprogramma gepresenteerd. Fractievoorzitter Arie Slob licht in het persbericht toe tussen de VVD en de SP te willen mikken. Het verkiezingsprogramma is dan ook als ‘een beetje van alles wat en met een christelijke inslag’ het best te omschrijven. De partij zet in op een verdubbeling van het zetelaantal in september. Zeven christelijk-sociale hervormingen staan centraal en moeten daartoe leiden. De Volkskrant zet de belangrijkste punten op een rij:

Zorg:
– De CU wil het persoonsgebonden budget (PGB) wettelijk vastleggen en er komt een zorgspaarloonregeling.

Economie:
– De hypotheekrenteaftrek wordt over dertig jaar afgeschaft en geldt in de tussentijd alleen nog voor annuïtaire hypotheken. De hypotheekschuld mag niet hoger zijn dan de waarde van de woning.
Starters hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen.

– ‘Het midden- en kleinbedrijf is de motor van onze economie’, een opvatting die door veel partijen wordt gedeeld. De CU pleit voor vermindering van de regeldruk.

– De partij wil duurzame visserij en landbouw.
– Een nieuw belastingstelsel: ‘eerlijker, eenvoudiger, groener’.

Vervoer:
– De reiziger moet weer centraal. ProRail moet onder toezicht van de minister komen te staan.

– Het Lenteakkoord blijft niet geheel overeind in het programma: ‘Het schrappen van de onbelaste reiskostenvergoeding wordt op de korte termijn grotendeels teruggedraaid en op de langere termijn versoberd.’

Groener:
– Uiterlijk in 2040 moeten alle woningen energieneutraal zijn.

Jongeren en onderwijs:
– Niet bezuinigen, maar investeren is het devies. De bezuinigingen op het passend onderwijs draait de CU terug.
– Hogere kinderbijslag en kindgebonden budget.
– Geen alcohol onder de achttien jaar.
– Asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland ‘zijn geworteld’ krijgen een verblijfsvergunning.

Arbeidsmarkt:
– De loonbelasting gaat omlaag.
– De pensioenleeftijd gaat in 2023 naar 67.

Veiligheid:
– Einde aan het gedoogbeleid, de Coffeeshops moeten weg uit het straatbeeld.
– Meer blauw in de buurt.

Europa:
– De ChristenUnie wil een onderzoek naar het opsplitsen van de Eurozone. Europa moet terug naar de kerntaken: ‘samenwerking tussen zelfstandige lidstaten.’

– Het budget voor ontwikkelingssamenwerking blijft tenminste 0,7 procent. 

Eerder:

Werknemers in loondienst sparen nu verplicht bij een pensioenfonds. In de regel betaalt de werkgever tweederde van de premie en de werknemer eenderde. De ChristenUnie vindt dat de werknemer zelf moet bepalen wat hij met zijn deel doet, sparen voor zijn pensioen of zijn hypotheek aflossen. 

Als een werknemer dit doet, bouwt hij wel minder pensioen op. “Maar een eigen huis is een vermogen dat later als alternatief voor een pensioen kan worden gebruikt”, zegt Tweede Kamerlid Carola Schouten, de financieel expert van de ChristenUnie in de Volkskrant (betaalde toegang).

Foto voorpagina: Kamerlid Carola Schouten met ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (101)