53

ChristenUnie wil niet rechtsaf

Slob: 'Voor ons zal de overheid altijd het schild voor de zwakken moeten zijn' ... Nieuwe partijleider wil goede samenwerking met PvdA en GroenLinks behouden

Het uitgangspunt van de ChristenUnie blijft ‘vanuit het christen zijn iets doen voor de samenleving’. Dat zei de nieuwe partijleider Arie Slob zaterdag op het partijcongres van de ChristenUnie. Het imago blijft ‘christelijk-sociaal’ en ‘links’. Aan de kritiek dat de ChristenUnie te links is en te veel zou optrekken met de PvdA en GroenLinks heeft Slob geen boodschap.

Slob wil de rol van de overheid in de samenleving blijven benadrukken gezien aankomende bezuinigingen.

We hebben met een kabinet te maken dat zwaar bezuinigt en dusdanig dat vooral de zwaksten worden geraakt. Voor ons zal de overheid altijd het schild voor de zwakken moeten zijn”, zegt Slob. De ChristenUnie trekt volgens sommige partijleden te veel op met partijen als PvdA en GroenLinks. De nieuwe partijleider wil daar niets aan veranderen. ‘Hooguit op nuances’.

Onder André Rouvoet is de ChristenUnie sterk van karakter veranderd. Het werd een partij die een nieuwe kiezersgroep, onder andere van de linkervleugel van het CDA, aan te trekken. Het was volgens Slob geen bewuste strategie.

Wij willen onze sterkte niet zoeken in de zwakte van andere partijen. Wij dienen er voor te zorgen dat we een eigen geluid hebben en zullen dat geluid niet aanpassen op eventuele nieuwe kiezers. Ook niet met het oog op meer katholieke kiezers. Als zij zich thuis voelen bij ons, zijn ze meer dan welkom.

Lees meer bij Trouw: Nieuwe leider CU geeft geen gehoor aan roep om meer conservatisme

Geef een reactie

Laatste reacties (53)