Laatste update 10:41
68

ChristenUnie wil per direct stop op uitzetting asielkinderen

De ChristenUnie wil per direct een stop op de uitzetting van asielkinderen en hun ouders. Dat meldt de NOS. De partij voert daarmee de druk op het kabinet op voorafgaand aan het coalitieoverleg van maandag.

CU-Kamerlid Joël Voordewind noemt het ‘bizar en heel zuur’ als kinderen nu worden uitgezet terwijl er overleg plaatsvindt over nieuwe regels waaronder ze waarschijnlijk zouden mogen blijven: ‘Dan zeg ik: laten we pas op de plaats maken en eerst duidelijkheid geven over het nieuwe beleid.’

Hulporganisatie Defence for Children schaart zich achter de wens van de ChristenUnie. Zij wijzen op een Armeens gezin met drie kinderen dat in een detentiecentrum in Zeist dat maandag zal worden uitgezet. Het gezin verblijft acht jaar in Nederland en een van de kinderen, in Nederland geboren, is getraumatiseerd door een verkeersongeluk. Volgens deskundigen zal die situatie verergeren wanneer het kind wordt uitgezet. Het gezin zou in afwachting van de uitspraak naar Schiphol worden gebracht. Die onzekerheid is ‘ondraaglijk’, aldus Defence for Children. Het CDA is tegen, die partij vindt dat zolang er geen nieuwe regels zijn, de uitzettingen gewoon moeten doorgaan.

Zaterdag liet CDA samen met D66 wel weten dat zij vinden het kinderpardon ruimer moet worden toegepast zodat meer kinderen in Nederland kunnen blijven. Volgens de partijen worden de regels nu zo strikt toegepast en geïnterpreteerd dat er nauwelijks sprake is van een pardon. Alleen al het missen van een ‘koffieafspraak’ met de IND wordt opgevat als ‘niet meewerken’ en leidt tot uitzetting. In 92 procent van de gevallen zorgt de strenge naleving ervoor dat kinderen die in Nederland geboren of geworteld zijn worden uitgezet naar een land dat ze niet of nauwelijks kennen. Precies wat het kinderpardon moest voorkomen.

Maandag komen de coalitiepartijen samen om te spreken over aanpassing van de regels nu CDA en D66 zich voorstander van een verruiming van het kinderpardon hebben getoond. De ChristenUnie pleitte daar al langer voor. Zij vinden daarin de VVD tegenover zich die vindt dat regels regels zijn en daar niet van wil afwijken. Dat werd nog eens extra geïllustreerd door fractievoorzitter Klaas Dijkhoff die op de bezorgdheid van een kind dat hij misschien wel dood zou gaan na uitzetting antwoordde: ‘Ja, dus?’

De andere coalitiepartijen willen nudat verantwoordelijk staatssecretaris Harbers zich opnieuw buigt over de 400 tot 700 zaken die tot nu toe werden afgewezen voor het kinderpardon.

Update 10:30: Ook D66-leider Rob Jetten zegt achter een direct uitzetverbod te staan. Met het oog op het aanstaande overleg noemt hij het ‘heel onverstandig om nu nog gezinnen uit te zetten’. CDA-leider Sybrand Buma zegt zich te realiseren dat die vraag bij het overleg van maandag op tafel komt, maar wil zich niet uitspreken voor een uitzetstop. VVD-leider Klaas Dijkhoff laat vooruitlopend op het coalitieoverleg alvast weten een verruiming van het kinderpardon geen goed idee te vinden en zegt niet van plan te zijn het regeerakkoord aan te passen.

Kijk hier nog eens de #BOOS docu: Terug naar je eige land:

Geef een reactie

Laatste reacties (68)