98

ChristenUnie wil spoeddebat over wet topinkomens

CU eist brief van Plasterk over totstandkoming van aangepaste wet… verontwaardiging over VVD vanwege 'dwarsbomen' van uitvoering van de wet 

CU-Kamerlid Gert-Jan Segers heeft een brief geëist van minister Ronald Plasterk met uitleg over de gang van zaken rond het uitstel van de invoering van de wet topinkomens.

CU wil uiterlijk maandag een antwoord van Plasterk en dinsdag een spoeddebat.

De aanscherping van de wet normering topinkomens werd afgelopen maandag aangenomen in de Eerste Kamer met een nipte meerderheid, 38 stemmen voor en 33 stemmen tegen. VVD stemde tegen, terwijl die partij in de Tweede Kamer juist voor had gestemd.

De dag na de stemming werd bekend dat de ministers Schippers en Stef Blok van de VVD het te kort dag vinden om de aangepaste wet al per 1 januari 2015 in te voeren. Dat leidde tot grote verontwaardiging.

Volgens sommigen dwarsbomen de VVD-ministers de uitvoering van de wet van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Ronald van Raak (SP) reageerde onder andere in de Volkskrant:

‘Ministers die wetten frustreren moeten maar eens nadenken of ze wel minister kunnen zijn. Hier is sprake van een politieke afrekening en vereffening door de VVD en dat is heel erg slecht voor het landsbestuur. Als ze niet op hun schreden terugkeren moet de premier na het reces maar komen uitleggen hoe het kan dat binnen zijn regering aangenomen wetten niet worden uitgevoerd.’

De VVD op haar beurt, vindt dat de wet onzorgvuldig is opgesteld. VVD-senator Heleen Dupuis reageerde boos en vond dat Plasterk de wet er doorheen had geloosd.

Gert-Jan Segers van CU noemt de kwestie ‘onverkwikkelijk’, schrijft NRC zaterdag. Hij vraagt zich af of het kabinet wel met één mond heeft gesproken. Terwijl PvdA-minister Plasterk aanstuurt op voortvarendheid, vertragen de VVD ministers de uitvoering aan de andere kant. Segers hoopt zaterdag van de andere Kamerfracties te horen of ook zij voelen voor een spoeddebat.

De nieuwe wet normering topinkomens zorgt ervoor dat de inkomens in de (semi)publieke sector aan banden worden gelegd. Directeuren van zorginstellingen, woningcorporaties en onderwijsinstellingen en bestuurders van gemeenten en provincies mogen straks maximaal een ministerssalaris verdienen, 178.000 euro. Nu is dat bedrag nog 230.000 euro.

Lees ook: ‘Blok en Schippers tarten PvdA met wet topsalaris’

Geef een reactie

Laatste reacties (98)