Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'CIA-artsen hielpen regering Bush om beter te martelen'

  •  
07-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_waterboarding_IsaFrancesca_300.jpg

Experimenten moesten omstreden verhoormethodes als 'waterboarding', de gesimuleerde verdrinkingsdood, verbeteren

Artsen in dienst van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben tijdens de regering van president George W. Bush medische experimenten op gevangenen uitgevoerd. De experimenten moesten bijdragen aan de verbetering van omstreden verhoormethodes als ‘waterboarding’ en het onthouden van slaap.
De artsen moesten er voor zorgen dat bij ondervragingen binnen de door de regering-Bush gestelde grenzen werd geopereerd. Dat staat in een rapport van de mensenrechtenorganisatie Physicians for Human Rights (PHR). Dat meldt de Volkskrant maandag.
Bij de CIA-verhoormethode waterboarding (gesimuleerde verdrinkingsdood) moesten medici volgens The New York Times bijvoorbeeld bijhouden hoe lang de ondervragers een gedetineerde onder water hielden en hoe de verdachte op de behandeling reageerde.
Lees hier meer
Foto: Joe Tougas, veteraan van de US Navy en activist die zich inzet tegen marteling ondergaat ‘waterboarding’ op de campus van de universiteit UC Berkeley. (Flickr CC Isafrancesca )

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.