0

CIA martelde in Polen

Warschau houdt nog steeds vol geen CIA-gevangenissen op Pools grondgebied te hebben

Voor de vermeende terrorist Abd al-Rahim al-Nashiri begon Guantanamo Bay al in Polen. In 2002 werd hij in een Poolse CIA-gevangenis gemarteld door een agent van de Amerikaanse geheime dienst. Dat blijkt uit een intern rapport en verklaringen van agenten die in de gevangenis werkten, schrijft de Volkskrant.


De beul van Egyptische afkomst die bekend staat onder het pseudoniem Albert is in 2003 voor zijn martelpraktijken terechtgewezen. Net als de gevangenisdirecteur ‘Mike’. Albert werd na zijn gedwongen vertrek in 2003 echter nog wel als losse kracht ingehuurd en zou hij nog steeds voor de CIA werken.

Al-Nashiri werd in 2002 door Albert gedwongen om een bekentenis af te leggen. Hem werd een ongeladen halfautomaat pistool tegen het hoofd gezet. Daarbij deed Albert hij alsof hij de haan spande. Ook hield hij een boormachine tegen het hoofd van de vermeende terrorist, maar die kon door een kap over zijn hoofd niet zien dat er geen boor in de machine zat. Al-Nashiri is later overgeplaatst naar Guantanamo Bay, waar hij nog steeds vast zit zonder enige vorm van proces.

Door mensenrechtenorganisatie Human Right Watch kwamen de Poolse CIA-gevangenissen aan het licht. Tussen 2002 en 2005 werden daar acht vermeende terroristen vastgehouden, schrijft de Volkskrant. Oud-president Aleksander Kwasniewski zei woensdag nog niets te weten van deze geheime Amerikaanse gevangenissen op Pools grondgebied.

Volkskrant: CIA zou martelen in Polen

Geef een reactie

Laatste reacties (0)