Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CIA ronselde spionnen onder gevangen Guantánamo Bay

  •  
26-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
guantanamo.jpg
Rekruten tot 2006 ingezet als spionnen in de 'War on Terror'
De Amerikaanse veiligheidsdienst CIA heeft – in de jaren na de aanslag op het World Trade Center in New York – terreurverdachten op Guantánamo Bay gerekruteerd als spionnen. Ze werden geronseld en vervolgens terug naar huis gestuurd om terroristen te doden en informatie te verzamelen, dat meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van verklaringen van anonieme functionarissen.
Rekruten kregen in ruil voor hun spionageactiviteiten geld en veiligheidsgaranties voor hun familie. Welke bedragen daar precies mee gemoeid waren blijft onduidelijk, maar in totaal gaat het om miljoenen dollars.  Terreurverdachten die werden gerekruteerd, werden ondergebracht in kleine huisjes op het Guantánamo gevangeniscomplex, waar ze een eigen keukentje, douche, televisie en een goed bed kregen. Sommigen vroegen om porno en kregen dat ook. CIA-functionarissen gaven het verblijf de bijnaam ‘the Marriott’.
Volgens de bronnen van AP zijn tientallen terreurverdachten op deze manier door de CIA geronseld, maar heeft slechts een selecte groep daadwerkelijk een contract getekend. Allen hadden banden met Al-Qaida. Sommige rekruten hebben de CIA geholpen bij het vinden en doden van Al-Qaida-leiders. Ook waren er rekruten die in eerste instantie meewerkten maar vervolgens zijn verdwenen. Het geheime programma werd rond 2006 beëindigd.
cc-foto: Aslan Media

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.