Laatste update 10:04
189

CIA: Rusland probeerde wel degelijk verkiezingen te beïnvloeden in voordeel Trump

De Russische regering heeft wel degelijk geprobeerd om de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen in het voordeel van Donald Trump te beïnvloeden met behulp van hackers. Dat schrijft the Washington Post op basis van een tot op heden geheim gehouden CIA-rapport. Russische hackers zouden onder meer verantwoordelijk zijn voor het lekken van e-mails van prominente Democraten aan WikiLeaks. Hoewel Obama al maanden van de Russische inmenging op de hoogte was, zou hij niet in staat zijn geweest om een tegenreactie te formuleren uit angst voor verdere verslechtering van de precaire relatie met Rusland, en onvermijdelijke beschuldigingen dat hij de campagne van Clinton zou bevoordelen.

Onderzoek
Verschillende
Democratische senatoren eisen nu een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging en dat brengt de Republikeinen in een lastig parket. Volgens Harry Reid zou de FBI, onder leiding van de Republikein James Comey, cruciale informatie over Russische pogingen om de verkiezingen te beïnvloeden hebben weggemoffeld, terwijl de organisatie tien dagen voor de verkiezingen wel ongefundeerde verdachtmakingen tegen Clinton de wereld in slingerde. Bovendien zouden de Russen ook Republikeinse emails in hun bezit hebben gehad, waar ze – in tegenstelling tot die van de Democraten – niets mee deden. Dat meldt The New York Times. Trump won de verkiezingen uiteindelijk met een zeer nauwe marge van ongeveer 80.000 stemmen verdeeld over drie staten, die hij elk met minder dan een procentpunt won. Volgens de laatste tellingen blijkt Hillary Clinton de popular vote met een overweldigende meerderheid van meer dan 2,8 miljoen stemmen te hebben gewonnen.

Russische kabinetsconnectie
Ondertussen heeft Trump de topman van Exxon Mobile, Rex Tillerson, in stilte benoemd tot zijn minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt NBC News. De benoeming wordt waarschijnlijk pas komende week officieel. Tillerson heeft zeer nauwe banden met de Russische president en stond in 2011 aan de wieg van een miljardendeal met staatsoliebedrijf Rosneft, waardoor Exxon Mobil naar olie mocht gaan boren in Russisch poolgebied. Die deal ging uiteindelijk niet door vanwege internationale sancties tegen Rusland, maar Tillerson werd desalniettemin in 2012 door Vladimir Poetin onderscheiden met de Russische Orde van de Vriendschap. Volgens The Wall Street Journal bezit hij voor 151 miljoen dollar in aandelen van Exxon Mobil. Aandelen die overigens sterk in waarde zouden stijgen indien de Amerikaanse sancties zouden worden opgeheven.

Goldman Sachs
Een tweede Trump-benoeming die vrijdag uitlekte is die van Gary D. Cohn, sinds lange tijd tweede man bij Goldman Sachs. Cohn zou aan het hoofd van de Nationaal Economische Raad komen te staan en is daarmee de tweede oud-Goldman-bankier in zijn kabinet. Eerder al benoemde hij Steven Mnuchin tot minister van Financiën. Ook het brein achter zijn campagne en de transitie, Steve Bannon, is een oud-werknemer van het bedrijf waar Trump tijdens zijn campagne nog zo tegen ageerde. Trump’s beschuldigingen aan het adres van Clinton wat betreft ‘Pay for Play’ lijken dus regelrechte projectie. Van maar liefst zes van zijn kabinetsbenoemingen is bekend dat zij, samen met hun families, voor meer dan 12 miljoen dollar aan Trump’s campagne doneerden.

Laatste strohalm
Sommige Democraten hebben ondertussen hun laatste hoop gevestigd op exact het systeem dat hun kandidaat in de steek liet: het electoral college. Verschillende kiesmannen hebben al aangegeven uit gewetensbezwaren niet op de aangewezen kandidaat te zullen stemmen, onder wie een Republikein. Ook verkiezings-Nostradamus Micheal Moore ziet daarin nog een kansje:

Lees ook: Hoe de Russen de Amerikaanse verkiezingen kaapten

Geef een reactie

Laatste reacties (189)