Laatste update 18:01
152

CIDI én NVU in geweer tegen komst Anne Fleur Dekker bij herdenking

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek organiseert jaarlijkse een herdenking van de Kristallnacht, zo ook vanavond. De organisatie houdt echter rekening met acties tijdens de herdenking, nadat zowel het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) als de extreemrechtse NVU (Nederlands Volks-Unie) op geheel uiteenlopende grondend bezwaar maken tegen een van de vier sprekers; de linkse activiste en schrijfster Anne Fleur Dekker.

De directeur van het CIDI, Hannah Luden, laat in de Gelderlander weten ‘verbijsterd’ te zijn over de komst van Dekker:

Dekker legt een verbinding tussen de Israëlische politiek en de Holocaust. Dat zijn onderwerpen die je gescheiden moet houden.

Het CIDI wil vanzelfsprekend niets van doen hebben met de andere groepering die bezwaar maakt tegen de activiste. De NVU noemt Dekker in een verklaring ‘een uitgesproken links-fascist’ en een ‘anarchistische jongedame’, omdat ze ‘fervent tegenstander van de NVU, PVV en FvD’ is. De extreemrechtse organisatie verzoekt daarom ‘met vaderlandse groet’  aan het museum om Dekker te weren.

Dekker is niet onder de indruk van de beschuldigingen aan haar adres:

Ik leg een verbinding tussen het feit dat er ‘toen’ mensen zijn vervolgd vanwege ras of geloof en dat dat anno 2017 nog steeds gebeurt. Mij wordt anti-semitisme aangewreven omdat ik ooit een keer  een tweet gedeeld heb met het verzoek geen avocado’s te kopen die uit de door Israël bezette gebieden komen. Ik ben antifascist en antiracist.

De directeur van het Bevrijdingsmuseum, Wiel Lenders, is niet van plan het programma te wijzigen:

We liggen van alle kanten onder vuur, maar we wijken niet voor de druk. Wij vinden dat juist tijdens deze herdenking het vrije woord onaantastbaar moet zijn. We zitten met de herdenkingen op een kantelpunt: van memory naar history. Hebben tot nog toe de generatie aan het woord gelaten die WOII heeft meegemaakt. Nu willen we de jonge generatie eens  aan het woord laten: welke vragen stellen zij aan de geschiedenis? En Anne Fleur: die is echt zuiver op de graat hoor. Natuurlijk heeft ze sterke meningen maar ze is niet antisemitisch of een voorstander van geweld, anders zouden we haar nooit hebben uitgenodigd.

De herdenking van de Kristallnacht begint vanavond om 19.30 uur.

Afbeelding: screenshot Pauw

Correctie: Boven een eerste versie van dit artikel stond dat de organisaties ‘zij aan zij’ optrokken. Dat was onjuist en is kort daarop aangepast.

Geef een reactie

Laatste reacties (152)