71

CIDI hekelt heulen PVV met antisemieten

 Wilders werkt samen met antisemieten, maar is heus zéér pro-Israël ... Wie trapt er nog in?

Geert Wilders werkt voor de Europese verkiezingen samen met een aantal extreem-rechtse partijen, waaronder het door de antisemitische Jean-Marie le Pen opgerichte Front National en het door oud-SS’ers opgerichte FPÖ. De Joodse belangenorganisatie CIDI hekelt in De Telegraaf de samenwerking. Wilders zou zijn principes verloochenen.

Van Wilders is bekend dat hij een groot fan zou zijn van Israël. Vermoed wordt ook dat zijn partij uit die hoek wordt gefinancierd. Samenwerking in het Europarlement met partijen die vaak worden gelinkt met antisemitisme, valt dan ook zwaar. Esther Voet, CIDI-directeur, verklaart in De Telegraaf:

Het is verontrustend dat Wilders als een blad aan een boom is omgedraaid. Altijd heeft hij gezegd niet met extreemrechts in zee te gaan, maar dat gebeurt nu toch. Het is een glijdende schaal.” En over het bruine verleden van de Oostenrijkse FPÖ: “Zij zijn echt nog niet in het reine gekomen met het verleden. In Oostenrijk is de situatie echt heel anders dan in Duitsland. Joden hebben helemaal niets goeds te verwachten van de FPÖ.”

In een reactie op de kritieken van het CIDI zegt Wilders niet van koers te zullen veranderen. Voor het gemak wijst hij naar een nóg engere club waar de PVV nooit mee zou samenwerken, alsof daarmee de antisemitische affiniteiten van FPÖ en Front National verdwijnen. Wilders: “Wij zijn zeer pro-Israël en fel tegen antisemitisme. Met partijen als het Hongaarse Jobbik zullen wij dan ook nooit zaken doen.”

Eerder zetten we op Joop al op een rijtje wie de figuren exact zijn met wie de PVV samenwerkt. Ook stapte onlangs Europarlementariër Lucas Hartong nog op, uit onvrede over de samenwerking met ‘foute figuren’ als Le Pen. Wilders houdt vol dat FN veranderd is nu niet de voor antisemitisme veroordeelde Jean-Marie le Pen aan het roer staat, maar zijn dochter. Toch zit Jean-Marie straks gewoon in de fractie. Verder is hij behalve oprichter ook ere-lid en is hij lijsttrekker. Onlangs werd hij bovendien nog gefotografeerd terwijl hij de quenelle uitbracht, een soort hedendaagse Hitlergroet.

Hartong zei destijds:

Ik heb me altijd gedistantieerd van extreme elementen. Het is moeilijk laveren, als je daarmee gaat samenwerken. De FPÖ blijft een partij die is opgezet door oud-SS’ers, daar kun je niet omheen. En een van de mensen van de Zweden Demokraten heeft de Hitlergroet gebracht. Die is vervolgens uit de partij gezet, maar toch. Dat is een van de redenen voor mij geweest om afstand te nemen. Ik zie dat niet zitten […] Onderwijl staat Jean-Marie Le Pen nog steeds op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. In mijn persoonlijke kring kan ik het niet meer uitleggen, dat ik met papa Le Pen in één fractie zit. Ik kan niet normaal omgaan met dubieuze types.

Maar ook de PVV is niet van smetten vrij. In 2011 hingen achter twee ramen van de PVV-vleugel in het Tweede Kamer-gebouw de omstreden Prinsenvlag. Dagblad Spits meldde destijds:

Hoewel de PVV er alles aan doet om vergelijkingen met de NSB tegen te spreken, hangt achter twee ramen van de PVV-vleugel in de Tweede Kamer de omstreden Prinsenvlag. De vanuit de centrale hal duidelijk zichtbare oranje-wit-blauwe vlag is aan het eind van de jaren dertig besmet geraakt, omdat deze door de NSB werd geannexeerd als nationalistisch symbool. Dit stuitte de toenmalige regering dusdanig tegen de borst dat premier Colijn en koningin Wilhelmina in 1937 besloten dat de officiële Nederlandse vlag voortaan rood-wit-blauw moest zijn.

Na kritieken in de media zijn de vlaggen weggehaald.

Geef een reactie

Laatste reacties (71)