Laatste update 17:34
103

CIDI: Herdenking verdronken vluchtelingen ‘verwatert’ 4 mei

Op 4 mei zal er door middel van 3000 witte papieren kruisen stil worden gestaan bij de vluchtelingen die omgekomen zijn op weg naar Europa. Het CIDI (Centrum informatie en documentatie Israël) is hier echter op tegen, melden zij vandaag. Het herdenken van deze vluchtelingen zou de Nationale Dodenherdenking volgens het Cidi echter verwateren.

Het CIDI wil voorkomen dat allerlei leed uit de wereld op één hoop wordt gegooid. Zo schrijft de organisatie op hun website: ‘Uiteindelijk is het dan voor niemand meer duidelijk waar het op 4 mei eigenlijk om gaat: wie alles wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets.’ Het lijkt de organisatie goed om stil te staan bij het leed van de vluchtelingen, maar dan op een ander moment.

Volgens de organisatie heeft geen enkele gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis een vergelijkbare impact gehad op de samenleving als de Tweede Wereldoorlog.

‘Het veralgemeniseren en verbreden van de Nationale Dodenherdenking doet geen recht aan de unieke betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse geschiedenis en de Nederlandse samenleving. 4 mei is dan ook geen geschikt moment voor het herdenken van omgekomen vluchtelingen – hoe goedbedoeld ook.’

Rikko Voorberg, initiatiefnemer van de herdenking van de vluchtelingen wil Nederlanders juist stimuleren om slachtoffers te herdenken ‘die wij, bedoeld of onbedoeld, zelf maken’. Hij wil hiermee niet de Nationale Dodenherdenking ‘kapen’, maar meent dat het juist belangrijk is om de geschiedenis te koppelen aan de actualiteit: ‘het werkelijk herdenken van de gruwelijkheden van toen moet effect hebben op ons handelen nu’ aldus Voorberg.

Foto: CC CAFOD Photo Library

Geef een reactie

Laatste reacties (103)