26

Cijfers publiceren over ontbossing? Dan word je ontslagen in Brazilië

Het hoofd van het Braziliaanse onderzoeksinstituut INPE, dat de ontbossing in de Amazone in kaart brengt, is ontslagen. De reden? President Jair Bolsonaro vindt dat het instituut het blazoen van het land bezoedelt. Het INPE publiceerde de afgelopen maanden cijfers waaruit blijkt dat de ontbossing sterk toeneemt in vergelijking met een jaar geleden.

Klimaatscepticus Bolsonaro, die in belangrijke mate verantwoordelijk wordt gehouden voor die toename, noemde de cijfers vorige maand tijdens een ontmoeting met journalisten een leugen. De directeur van INPE, Ricardo Galvão, sloeg terug en verweet de uiterst rechtse president ‘lafheid’. Hij omschreef de opmerkingen van Bolsonaro als ‘kroegpraat’ en ‘een grap van een 14-jarige puber die niet geschikt is om president van Brazilië te zijn’.

Die publieke botsing lijkt Galvão nu de kop te hebben gekost. Dinsdag dreigde Bolsonaro al om iedereen weg te sturen die gegevens publiceert die volgens hem ‘twijfelachtig’ zijn. Vrijdag werd Galvão ontboden bij de minister van Wetenschap en Technologie. Na afloop van die bijeenkomst verklaarde het INPE-hoofd dat de situatie onhoudbaar was geworden. “Ik zal worden weggestuurd.” Kort daarna bevestigde het ministerie van Wetenschap en Technologie Galvão’s vertrek op Twitter.

Bedreigingen
Oppositiepartijen, wetenschappers en milieuorganisaties zijn teleurgesteld over het gedwongen vertrek van de directeur van INPE. Marina Silva, die tussen 2003 en 2008 minister van Milieu was in Brazilië, verklaart tegenover persbureau Associated Press dat Galvão “is ontslagen vanwege zijn kunde en omdat hij leiding gaf aan een instelling die zich niet van de wijs liet brengen door ongegronde bedreigingen”.

Uit de gegevens van het INPE blijkt dat er in juni 920 vierkante kilometer regenwoud werd vernietigd. In de periode van 1 tot 25 juli ging het zelfs om 1.864 vierkante kilometer: drie keer zoveel als in juli vorig jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)