Laatste update 04 maart 2016, 00:22
183

PvdA torpedeert luchtbrug Samsom

De PvdA wil dat Europese regeringsleiders maandag al een luchtbrug instellen om direct honderden vluchtelingen per dag van Turkije naar Europa te brengen. Dat heeft de partij als opdracht aan premier Rutte meegegeven als inzet voor de aanstaande EU-Turkijetop in Brussel. De VVD staat op zijn achterste benen en wijst de opdracht pertinent af. Dat schrijft de Volkskrant.

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat Europa ‘minimaal vierhonderd vluchtelingen per dag’ toelaat. Vluchtelingen die nog in Turkse opvangkampen verblijven. Samsom wil dat Europa dat een maand volhoudt, ‘als teken van goede wil’. Op die manier moet Europa volgens Samsom aan Turkije zien dat de lidstaten serieus werk maken van de vluchtelingencrisis, zodat ook Ankara bereid is in actie te komen tegen de mensensmokkelaars.

Nu regeert het wantrouwen en gebeurt er niets, behalve dat de humanitaire drama’s met het uur groeien.

Donderdag debatteert de Kamer over de vluchtelingencrisis en de aanstaande top. Vooruitlopend op dat debat heeft fractievoorzitter Halbe Zijlstra al namens de VVD laten weten niet van plan te zijn gehoor te geven aan het verzoek van de PvdA. Zijlstra wil eerst dat de asielstroom vanuit Turkije ‘richting nul’ daalt, voor een luchtbrug wordt overwogen. De VVD’er gelooft dat er anders een dubbele asielstroom ontstaat, ‘en zijn we dubbel de pineut’.

Als Europa zou doen wat Samsom voorstelt, belonen we het stilzitten van de Turken en komen ze nooit in actie.

Samsom denkt dat het tegenovergestelde het geval zal zijn. Hij ziet het PvdA-voorstel als ‘een startmotor’ voor de afspraken die de EU en Turkije eind vorig jaar hebben gemaakt. De EU beloofde de Turken onder meer 3 miljard euro subsidie voor opvangkampen, als Turkije de grenzen strenger zou bewaken om zo de vluchtelingencrisis zoveel mogelijk uit het Europese zicht te houden. Turkije lijkt vooralsnog niet van plan te zijn daar serieus werk van te maken, volgens Samsom omdat alle partijen nu vinden dat de ander éérst moet handelen.

Samsom kan met zijn plan rekenen op steun van GroenLinks. Op Twitter laat fractievoorztter Jesse Klaver weten achter het pleidooi van de PvdA te staan:

Die impasse waarin ondertussen steeds meer EU-landen hun grenzen dichtgooien ‘vernielt mensenlevens’, aldus Samsom. Volgens hem ondergraaft de huidige patstelling de Schengenzone en ‘versplintert’ het de EU.

De situatie aan de Macedonische grens, waar duizenden vluchtelingen vastzitten, loopt volledig uit de hand. Dit gaat fout, daar heb je geen glazen bol voor nodig.

Update 16.30 uur:
De PvdA heeft dondermiddag tegen een GroenLinks-motie gestemd waarin exact hetzelfde werd voorgesteld als het plan dat partijleider Samsom vanochtend in de Volkskrant publiceerde:  ‘het creëren van draagvlak voor het starten van de opname van vluchtelingen uit Turkije door middel van het dagelijks opnemen van minstens 400 vluchtelingen voor de duur van een maand’. De PvdA-fractie bleek uiteindelijk alleen bereid om te stemmen voor een eigen, sterk afgezwakte motie over hervestiging, waarin geen getallen of termijnen werden genoemd.

Attje Kuiken vatte het plan van Samsom namens de PvdA samen als ‘een oproep aan het kabinet om snel te starten met een hervestigingsprogramma’. De motie van Kuiken werd gesteund door een krappe linkse meerderheid. VVD-staatssecretaris Dijkhoff van Asiel is vooralsnog niet van plan iets met de PvdA-motie te doen en wil de onderhandelingen met Turkije afwachten.

Update 20.00uur:
Diederik Samsom ontkent dat zijn fractie tegen zijn eigen plan voor een luchtbrug stemde. De motie van GroenLinks, die gebaseerd was op het plan wat Samsom vanochtend zelf bekend maakte, was volgens de PvdA-leider simpelweg niet goed genoeg:

De motie van GroenLinks impliceerde dat je niets deed tegen de overstekende bootjes. GroenLinks gaat voor de halve oplossing en dat is geen echte oplossing.

Bovendien zou de motie van GroenLinks ‘bij lange na’ geen meerderheid hebben behaald, omdat de SP en de Partij voor de Dieren tegenstemde, waarmee de ondergrens van 76 zetels dus buiten bereik bleef.

Foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (183)