Laatste update 10:17
104

Clinton last campagnepauze in om gezondheidsredenen

Hillary Clinton heeft haar campagne tijdelijk moeten onderbreken. De presidentskandidate kampt met een longontsteking en heeft nu van haar arts het advies gekregen een tijdje rust te houden.

Bij het publiek waren er al een paar dagen zorgen om de gezondheid van Clinton. Eerder al kreeg ze op het podium tijdens een toespraak een hoestaanval. Toen grapte ze nog dat ze allergisch was voor Trump. Zondag moest Clinton echter een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van 9/11 in New York vroegtijdig verlaten nadat ze onwel was geworden.

Volgens Clintons arts heeft ze weliswaar een longontsteking, maar was het onwel worden vooral een gevolg van de warmte en uitdroging. Twee uur na het voorval meldde Clinton zich alweer bij journalisten om te melden dat het goed ging en dat het ‘een mooi dag was’.

Rivaal Trump buit de twijfels over Clintons gezondheid al langer uit. De Republikeinse populist grijpt elke gelegenheid aan om het over de ‘zwakke’ gezondheid van Clinton te hebben, waardoor zij ongeschikt voor het presidentschap zou zijn. Dat zal zo’n vaart niet lopen, aldus The New Yorker en anders – zo valt te lezen in een satirisch stuk – blijkt uit een poll dat kiezers meer vertrouwen hebben in een bewusteloze Clinton dan in een Trump volledig bij bewustzijn.

Dat ook presidenten weleens wat minder fit kunnen zijn, bewezen trouwens vader en zoon Bush. Waar junior ooit eens het bewustzijn verloor nadat hij bijna stikte in een pretzel, maakte senior het helemaal bont: tijdens een staatsdiner in Japan gleed Bush pardoes van zijn stoel, maar pas nadat hij de schoot van de Japanse premier had volgebraakt. Tot op de dag van vandaag is in Japan Bushusuru (‘het Bush-ding doen’) een eufemisme voor kotsen.

Bron: De Volkskrant / cc-foto: Nathania Johnson

Geef een reactie

Laatste reacties (104)