37

Clinton: ‘Occupy Wallstreet is iets positiefs’

Update: Ook Al Gore ondersteunt nu de Occupy beweging ... Poolse ex-president Lech Walensa vliegt naar Wall Street: 'Het kapitalisme is in crisis, niet alleen Amerika' ... Demonstrantenpark wordt niet ontruimd

Voormalig president van Amerika Bill Clinton vindt de Occupy demonstratie op Wallstreet een positieve ontwikkeling. In The Late Show zei hij de demonstranten te begrijpen. “Er is de laatste jaren steeds meer ongelijkheid gekomen. Sommige mensen zitten al meer dan 6 maanden thuis en komen ook niet meer aan het werk omdat ze al zo lang thuis zitten. Dit zijn mensen die altijd gewerkt hebben en netjes hun belastingen hebben betaald.”


Clinton maakt zich zorgen over het feit dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de oorzaak van het falende financiële systeem. Hij hoopt dat de demonstranten niet alleen zullen protesteren, maar ook duidelijk maken wat ze wel willen.

Ze moeten ook voor iets specifieks gaan staan, en niet alleen maar tegen iets zijn want als je alleen maar tegen iets bent, zal iemand anders het vacuüm vullen dat jij gecreëerd hebt.”

Daarom oppert Clinton dat de demonstranten voor het banenplan van Obama zullen betogen. Het plan om meer banen te creëren kwam afgelopen week niet door de Senaat door een boycot van de Republikeinen. Volgens Clinton creëert Obama’s plan in anderhalf jaar tijd een paar miljoen banen.

Talkshow host David Letterman vroeg ze af waarom zelfs de Amerikanen die het slechter hebben gekregen toch tegen verhoging van de belastingen zijn van de super rijken. Clinton zei daarop dat dat verhogingen van belastingen een principe kwestie is geworden.

Ze geloven niet in deze vorm van overheidsingrijpen die de politiek volgens hen al zo’n 30 jaar domineert. Maar het is niet waar dat de overheid altijd het probleem is.

Lech Walesa, de voormalige Poolse president vliegt naar New York om de demonstranten bij de staan. Voor vele Poolse immigranten in de VS is hij een held. Walesa leidde in de jaren tachtig de Poolse vakbond Solidarnosc, zijn stakingsacties luidden de val van het communistisch bewind in.

Ik kan dit niet negeren”, zei hij woensdag in een Poolse krant. “De duizenden mensen die bij elkaar komen op Wallstreet maken zich zorgen over het lot van hun toekomst, het lot van hun land. Dat is iets wat ik begrijp. Het kapitalisme is in crisis, niet alleen Amerika.

Update 13.40

Het Zuccotti Park, waar honderden deelnemers aan de Occupy Wall Street actie al een maand bivakkeren, wordt niet ontruimd. Dat hebben de eigenaren vrijdagochtend (13.00 uur Nederlandse tijd) bekend gemaakt. Ze hadden een schoonmaakactie aangekondigd, maar bliezen de operatie op het laatste moment af, meldt de gemeente New York.

Update 23.00

Ook voormalig vice-president Al Gore ondersteunt de Occupy-beweging. 

Of het nou om de economie gaat, of de klimaatcrisis, onze leiders hebben oplossingen gekozen die onze problemen niet oplossen. Integendeel, ze stellen beleid voor dat weinig bereikt. Nu de democratie zo in crisis is, is een echte ‘grassroots-beweging’ die de fouten in het systeem bloot legt een eerste stap in de goede richting.

The Los Angeles Times: Late Night: Bill Clinton: Occupy Wall Street is ‘a positive thing’
Zien we jullie op het Beursplein zaterdag?: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (37)