8

CNV blundert met onderzoek naar gepeste leraren

Vakbond verontschuldigt zich: bewering dat een op de drie leraren wordt gepest, klopt niet  … Media nemen foute conclusie onderzoek klakkeloos over … 

Vrijdagochtend meldden bijna alle media dat één op de drie de leraren wordt gepest op school. Trouw opende groot met het schokkende nieuws op de voorpagina: ‘Een op drie leraren doelwit pesterijen’. NRC, de Volkskrant, AD en RTL namen de alarmerende melding, afkomstig van CNV Onderwijs, over dat 31 procent van de leraren wordt gepest. Maar het klopt niet.

Update onderaan

In het onderzoek wordt onder andere vermeld dat er over leraren wordt geroddeld, dat ze hatemails krijgen, worden geïntimideerd en thuis worden gebeld op hinderlijke momenten. De pesterijen worden niet alleen door leerlingen gedaan, maar ook door ouders en collega’s.

In een interview in Trouw zegt een vmbo-docent het percentage ‘krankzinnig veel’ te vinden. En CNV Onderwijsvoorzitter Helen van den Berg noemt het schokkend dat pesten van leraren zoveel voorkomt.

Cijfers kloppen niet
Maar wie wat beter kijkt naar het onderzoek, zoals een oplettende lezer van Trouw deed, kan niet anders dan concluderen dat de conclusie niet klopt. Nergens uit het onderzoek blijkt dat 31 procent van de leraren wordt gepest. Wel zegt 31 procent van de leraren dat ‘er wel eens leraren worden gepest op hun school’. Maar dat zegt niets over het aantal docenten dat daadwerkelijk wordt gepest. Aan de meer dan vierduizend deelnemers aan het onderzoek werd namelijk niet gevraagd of ze zélf worden gepest. Het zou net zo goed kunnen dat er op een school met bijvoorbeeld veertig leraren twee van hen worden gepest en dertig procent daarvan op de hoogte is.

‘Te direct geformuleerd’
Joop belde met onderzoeksbureau MWM2 dat het onderzoek uitvoerde, om te vragen hoe de conclusies tot stand waren gekomen. Volgens een medewerker van MWM2, uitgeroepen tot marktonderzoeksbureau van het jaar 2014, is de conclusie dat een op de drie wordt gepest technisch gezien te direct en ongelukkig geformuleerd,

Maar de kern van de zaak klopt wel: er is hier iets aan de hand. We weten niet het precieze percentage, maar ik denk dat het percentage gepeste leraren niet veel afwijkt van die 31 procent.

De onderzoeker erkent dat het beter is om in de toekomst direct aan leraren te vragen of zij zelf worden gepest of niet.

CNV Onderwijs schrikt als Joop er op wijst dat de conclusie niet klopt. De woordvoerder van CNV erkent:

We hebben het te vet aangezet. Die 31 procent is dus meer een indicatie. Maar dat betekent niet dat er niets aan de hand is. Er gebeurt echt iets met het personeel op scholen en daar moeten we iets mee doen. Dat is ook het signaal wat we willen geven.

CNV liet desgevraagd ook weten met het onderzoeksbureau in gesprek te zullen gaan over de conclusies van het onderzoek en het vervolg hierop: “Het is duidelijk iets wat we moeten evalueren.”

Overigens luidt een andere conclusie uit het onderzoek dat maar liefst 95 procent van de leraren zich veilig voelen op de school waar ze werken. Ook valt op dat het gezag van de leraar beloond wordt met het cijfer 7 in de enquête, gelijk aan het cijfer dat de leraren drie jaar geleden gaven.

Het volledige onderzoek is hier te lezen.

Update 16:30

RTL Nieuws is na het bericht van Joop ook in de kwestie gedoken. CNV verklaart tegenover de commerciële zender dat de vakbond de samenwerking met het onderzoeksbureau verbreekt.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)