Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CO2 uitstoot klimt naar recordhoogte

  •  
30-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
powerplant300.jpg
IEA: 'Indien de uitstoot dit jaar weer zo hard stijgt, wordt het beheersen van de opwarming van de aarde vrijwel onmogelijk'
Het Internationale Energie Agentschap meldt dat de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) vorig jaar wederom tot recordhoogte is gestegen. De uitstoot is toegenomen tot 30,6 gigaton, ruim vijf procent hoger dan het vorige record.
In 2009 bereikte de uitstoot juist een dip. Het IEA wijdt dit aan de wereldwijde crisis. Nu er wederom een recordhoogte is vastgesteld, lijkt de hoop dat de aarde de komende jaren niet meer opwarmt dan 2 graden, vervlogen. Volgens wetenschappers mag de aarde niet meer dan twee graden opwarmen, om gevaarlijk klimaatverandering tegen te gaan. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
The Guardian:
Het IEA heeft berekend dat de jaarlijkse uitstoot in 2020 niet meer dan 32 gigaton mag zijn, om de meest schadelijke gevolgen van de opwarming van de aarde te voorkomen. Als de uitstoot dit jaar weer net zoveel stijgt als in 2010, dan zal het limiet negen jaar eerder dan gepland worden overschreden, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om de opwarming tegen te houden op een beheersbaar niveau.
cc-foto: Renett Stowe

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.