Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CO2-uitstoot Nederlandse energiebedrijven wéér gestegen

  •  
01-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9439498832_3fb7fd42eb_z
Terwijl het CBS deze week opnieuw het bedroevende nieuws bekendmaakte dat Nederland nog steeds onderaan de lijst bungelt als het gaat om de productie van duurzame energie, meldde vrijdag de Nederlandse Emmissieautoriteit nóg een dieptepunt: De CO2-uitstoot van energiebedrijven in Nederland is het afgelopen jaar met twaalf procent gestegen. En dat komt, jawel, door het toegenomen gebruik van kolen.
In 2015 kwamen er drie kolencentrales bij, schrijft de NOS vrijdag. Op de Maasvlakte wordt deze maand zelfs een nieuwe kolencentrale geopend. Ook de kolencentrales van Essent bij de Eemshaven en een kolencentrale van GDF/Suez op de Maasvlakte gingen van start.
Terwijl Nederland onafgebroken op de vingers wordt getikt voor slecht klimaatbeleid, de overheid verloor onlangs nog een rechtszaak van klimaatorgansiatie Urgenda voor het voeren van slecht klimaatbeleid, wordt er vrolijk doorgestookt.
In 2014 steeg de CO2-uitstoot van elektriciteitsbedrijven ook al, met zes procent.
De verwachting is dat de uitstoot de komende jaren gaat dalen door onder andere het sluiten van oude kolencentrales. Maar gezien de cijfers tot nu toe heeft die voorspelling een hoog ‘eerst zien dan geloven’ gehalte.
Het kabinet moet van de Tweede Kamer de sluiting van alle kolencentrales onderzoeken, ook de vijf kolencentrales die overblijven.
Beeld: Randy

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.