16

COA: burgemeesters neem meer vluchtelingen op

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers wil meer asielzoekerscentra in gemeenten openen 

De voorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Gerard Bakker, roept burgemeesters op om meer opvangplekken te regelen voor asielzoekers. Dit meldt de NOS zondagavond.

“Ik heb aan het begin van dit jaar gezegd dat ik 10.000 bedden nodig heb. Dat aantal zal hoger worden”, aldus Bakker. De asielaanvragen die momenteel binnenkomen zijn er ongeveer 1700 tot 1800 per week. 

Het COA voert met nog maar 120 Nederlandse gemeenten gesprekken over vluchtelingenopvang.”Dat betekent ook dat we met 200 gemeenten nog geen contact hebben”, meldt Bakker. “We komen graag met ze in contact. Dit is niet alleen een vraagstuk voor het COA, maar voor de hele samenleving.”

Door het gebrek aan opvang in Nederlandse regio’s zijn er talloze particulieren die zich aanmelden om een vluchteling in huis te nemen of spullen te doneren. Zo loopt een noodopvang in Apeldoorn over van alle donaties. Het COA deed daarom eerder vandaag een oproep aan burgers om de hulpverlening aan professionals over te laten. Volgens de organisatie wordt er leer getrokken uit het verleden toen Joegoslavische vluchtelingen bij gastgezinnen werden ondergebracht. Een aantal asielzoekers raakte destijds zoek. 

Het COA vraagt mensen die willen helpen om eerst contact met de organisatie op te nemen. Het streven is om de komende tijd alle hulp te coördineren en de donaties evenredig over de opvangcentra te verdelen.

Ondertussen zijn er steden zoals Rotterdam en Amsterdam die terughoudend zijn om (meer) vluchtelingen op te nemen.

cc foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (16)