Laatste update 23:06
73

Coalitiepartijen blij met akkoord over afschaffen dividendbelasting

CDA, D66 en ChristenUnie gaan akkoord met het plan van de VVD om de dividendbelasting af te schaffen. De uiterst omstreden maatregel die bedoeld is om buitenlandse aandeelhouders te behagen, kost de samenleving naar schatting twee miljard euro per jaar. De leiders van de partijen hebben over de heikele kwestie overlegd op het ministerie van Financiën en melden donderdagavond tot overeenstemming te zijn gekomen. De vier regeringspartijen zeiden na afloop ook een akkoord te hebben bereikt over de begroting maar willen daar nog geen details over bekend maken. Daardoor is ook niet duidelijk welke prijs de burgers en andere ondernemingen gaan betalen voor het miljardengeschenk aan multinationals. Een optie is dat een ander soort belasting, de vennootschapsbelasting, minder verlaagd wordt dan eerder de bedoeling was. De afschaffing slaat een extra gat in de begroting van zo’n 600 miljoen euro.

De Volkskrant schrijft:

Sceptici in de coalitie hoopten voorafgaand aan de begrotingsonderhandelingen nog op een late bekering, maar uiteindelijk bleek vooral regeringspartij VVD niet bereid naar een alternatief te kijken voor het dividendplan. Premier Rutte maakte bij het begin van de gesprekken meteen duidelijk dat er niet viel te tornen aan de afspraak uit de formatie. Hij kreeg daarbij steun van CDA-leider Sybrand Buma.

De NOS meldt:

“Het CDA is blij, het is goed voor deze coalitie”, zei CDA-leider Buma na afloop. De partijen moeten nog verder praten over de koopkrachtplaatjes, maar het is al wel duidelijk dat de mensen er volgend jaar op vooruitgaan. “Dat plaatje ziet er denk ik goed uit”, zei D66-leider Pechtold.

De Telegraaf slaat een tevreden toon aan over het akkoord en houdt de lezers voor dat dit kabinet de burgers veel meer oplevert dan Rutte II, natuurlijk zonder te vermelden dat het kabinet waar de PvdA deel van uit maakte drastisch moest bezuinigen:

Na afloop was het tevredenheid troef. „Het resultaat voor het CDA is in elk geval zeer goed”, zei CDA-leider Buma. Ook VVD-fractieleider Dijkhoff toonde zich tevreden: „Als ik dat niet was, waren we nog wel even doorgegaan. Nu het goed gaat met de Nederlandse economie, is het gehalte pijnlijke beslissingen veel lager dan dat was voor de coalitie van VVD en PvdA onder Rutte II. De koopkracht stijgt volgend jaar voor het overgrote deel van de huishoudens, maakte het Centraal Planbureau eerder deze maand al bekend.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)