Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coalitie: Falen mag

  •  
29-03-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
hanshillen300_02.jpg

Update: Oppositie: Oh, ok dan... Geen van oppositiepartijen komt met motie van afkeuring... Hillen betuigt spijt aan helikopterbemanning... Rosenthal erkent: Achteraf verkeerde afweging gemaakt... Oppositie wilde zelfkritiek zien bij Hillen... Kamer debatteerde dinsdag over mislukte evacuatie Libië...

De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond over de mislukte evacuatie van een Nederlander in Libië. Uit diverse bronnen blijkt dat het kabinet onjuist gehandeld heeft bij de reddingsmissie. Minister van Defensie, Hans Hillen, noemde de reactie van de Kamer eerder ‘overdreven’. D66-leider Alexander Pechtold waarschuwde de minister voor zijn houding: “Het overleven van Hillen als minister zal afhangen van zijn houding in de Kamer”. Ook minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zal in het Kamerdebat verantwoording moet afleggen over gemaakte fouten.
Update 00.40 Oppositie komt niet met motie van afkeuring
Geen van de oppositiepartijen zal met een motie van afkeuring of wantrouwen tegen minister Hillen van Defensie komen. Dat meldt de NOS op basis van betrouwbare bronnen in Den Haag. De oppositie neemt hiermee genoegen met de excuses die niet alleen Hillen, maar ook Rosenthal en premier Rutte eerder op de avond maakten.
Update 23.30 Hillen betuigt spijt aan helikopterbemanning
Minister Hans Hillen van Defensie heeft ”enorme spijt” voor wat de bemanning van de helikopter is overkomen, zo meldt Trouw. ”Ze vallen onder mijn verantwoordelijkheid en vanaf het eerste moment heb ik het me persoonlijk zeer aangetrokken”, zei Hillen in het Kamerdebat. Hillen gaf toe dat de drie bemanningsleden in levensgevaar zijn geweest en dat hem dat spijt. Tegelijk zei hij dat ze daar op voorbereid zijn.
Update 21.40 Rosenthal erkent: Verkeerde afweging gemaakt
Achteraf gezien was het een verkeerde afweging om op zondagmiddag 27 februari vanaf het strand bij het Libische Sirte de werknemer van het bedrijf Haskoning proberen te evacueren. Dat erkent minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) in het Kamerdebat, zo meldt de Volkskrant.
Rosenthal probeert wel een deel van de verantwoordelijkheid van Royal Haskoning te leggen. Het bedrijf waarvan een medewerker moest worden geëvacueerd zou onvolledige informatie hebben verschaft over de situatie.
Update 19.15: Oppositie wil zelfkritiek zien bij Hillen
De PvdA verwacht dat minister Hans Hillen van Defensie ”ruiterlijk” de fouten toegeeft in de mislukte evacuatie in Libië, dat hij daarvoor politiek verantwoordelijk is en die verantwoordelijkheid ook neemt. Dat zei Frans Timmermans van de grootste oppositiepartij dinsdag tijdens het debat over de kwestie, zo meldt Trouw.
GroenLinks eist dat het kabinet laat zien dat er ‘lessen worden getrokken uit de blamage’ van de mislukte evacuatie-operatie bij het Libische Sirte eind februari, zo meldt de Volkskrant. Volgens de partij zijn er door het kabinet bij de operatie grote en onnodige risico’s genomen.
D66-leider Alexander Pechtold wil dat minister Hans Hillen (Defensie) een ”scherp politiek oordeel” uitspreekt over zijn eigen handelen en dat van Defensie bij de mislukte evacuatie uit Libië. Dat meldt het Parool. Volgens Pechtold kan niet langer gesproken worden over inschattingsfouten, nu er volgens hem op vele momenten verkeerde beslissingen zijn genomen. De SP zal bij de vraag of Hillen kan aanblijven meewegen of hij in staat is zichzelf en de diensten waar hij voor verantwoordelijk is ”een spiegel voor te houden”, aldus SP-Kamerlid Harry van Bommel.
De ChristenUnie wil opheldering over de onderbezetting van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en wil ook weten waarom actie is ondernomen zonder een risico-analyse van deze dienst af te wachten. De opmerking van minister Hans Hillen van Defensie dat dat advies toch niet relevant zou zijn geweest, is slecht gevallen bij de ChristenUnie, aldus de Volkskrant.
Het brokkenduo, Hillen en Rosenthal, heeft bij het geven van de opdracht om een reddingsactie uit te voeren in Libië, de MIVD gepasseerd. In allerijl is opdracht tot actie gegeven, zonder dat de twee op de hoogte waren van de situatie in Libië. Normaal gesproken dienen zowel de MIVD als de AIVD om informatie gevraagd te worden.
Het is niet de eerste keer dat minister Hillen, in zijn korte tijd als minister van Defensie, in opspraak komt. Zo werd vlak na zijn aanstelling bekend dat hij tot aan de kabinetsformatie betaald advieswerk heeft gedaan voor de sigarettenfabrikant Britisch American Tobacco (BAT). Ten tijde van het werk was Hillen senator en hij had hij dit bekend moeten maken.
Ook bij de misstanden bij de marine in Den Helder koos Hillen ervoor niet de hele waarheid te spreken. Hij informeerde de kamer onjuist, door te stellen dat er geen voorbeelden van integriteitsschendingen waren binnen de marine, terwijl hij al wel op de hoogte was van de situatie in Den Helder. Desalniettemin overleefde Hans Hillen een motie van afkeuring.
De Tweede Kamer debatteert nu over de mislukte evacuatie in Libië. Er is nog geen motie van wantrouwen ingediend, maar deze hangt hem wel boven het hoofd.
De Volkskrant schrijft:
‘Het overleven van Hillen als minister zal afhangen van zijn houding in de Kamer’, zei D66-leider Alexander Pechtold enkele uren voor het debat.  Volgens hem moet de CDA-bewindsman minder ‘kribbig’ zijn. Ook Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie gaf aan dat het hem om de houding van Hillen gaat. ‘Ik ben niet uit op de val van Hillen. Maar we moeten wel lessen trekken’, zei Voordewind. Als de minister alleen maar blijft zeggen dat er niets is fout gegaan, dan is dat volgens hem niet goed. Ook de coalitiepartijen vinden dat er zaken niet goed zijn gegaan en dat daarvan moet worden geleerd.
Eerder verscheen op Joop: Hillen verder in het nauw

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.