143

‘Coalitie kost PvdA en VVD geloofwaardigheid’

'Veel mensen hebben juist op de ene partij gestemd om de ander uit het torentje te houden'

Als de PvdA en de VVD samen in een kabinet gaan zitten krijgen ze er een geloofwaardigheidsprobleem bij. Dat zei Jan Marijnissen, partijvoorzitter van de SP, zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

NRC Handelsblad citeert Marijnissen:

Veel mensen hebben juist op de ene partij gestemd om de ander uit het torentje te houden. Maar op het moment dat de verkiezingsuitslag bekend wordt trekt de PvdA naar de grootste tegenstander.”

“Laat ze maar proberen een regeerakkoord te maken en zo snel mogelijk te regeren. Laat ze maar zien wat er van de PvdA-politiek overblijft.”

De SP daalde vlak voor de verkiezingen hard in de peilingen, volgens sommige peilers kwam dat vooral door de tv-debatten. Volgens Marijnissen wordt het effect van die debatten door de media uitvergroot:

Het grote verhaal is dat er wel sympathie voor de SP is, maar als het gaat om de machtsvraag gaat de voorkeur uit naar de PvdA.

De partijvoorzitter zei wel verbaasd te zijn dat PvdA-leider Diederik Samsom de SP “zo heeft laten zitten”, net als in 2006. Hij gaf toe dat er fouten zijn gemaakt bij de communicatie over de AOW-leeftijd. Pas bij de doorrekeningen van het Centraal Planbureau bleek dat de SP de AOW-leeftijd wil verhogen, terwijl in de campagne anders werd beweerd. De SP had dit zelf naar buiten moeten brengen, aldus Marijnissen.

NRC Handelsblad: Coalitie tussen Pvda en VVD kost ze geloofwaardigheid

WNL: Eva Jinek op zondag

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (143)