183

Coalitie slijpt de snoeischaren

VVD, CDA en PVV sluiten zich op om nieuwe bezuinigingen door te voeren

Wordt het toch 16 miljard, 9 miljard of mag het ietsje meer of minder zijn? CDA, VVD en PVV overleggen de komende weken in het Catshuis over hoe zij de gigantische bezuinigen moeten doorvoeren. De Europese Unie wil dat Nederland zijn begrotingstekort terugdringt tot 3 procent. Aangezien Nederland nu op 4,5 procent zit, moet er 1,5 procent bezuinigd worden wat volgens ramingen van het Centraal Planbureau op 16 miljard neerkomt.

Wat besproken wordt in het Catshuis, blijft in het Catshuis. De druk op de onderhandelaars is groot. Zowel vanuit de eigen partij, de fractie, de pers, Europa en de oppositie.

Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy zei zondag in Buitenhof dat er in Nederland niet zo dramatisch gedaan moet worden over de bezuinigingen.

Ik denk dat het mogelijk is om op een sociaal aanvaardbare manier 1,5 procent van de begroting af te knijpen. Hoe dat moet gebeuren is aan Nederland. Mijn taak is eraan te herinneren dat er afspraken zijn gemaakt.”

Het CDA zal naar verwachten een partijstempel op het uiteindelijke akkoord willen drukken om te laten zien dat ze weer op koers zijn. De onderhandelingen zullen lastig worden, aangezien de PVV de Europese tegen die maatregel is. 

Directeur van het Centraal Planbureau voerde vorige week de druk op door de zeggen dat het niet nodig trouw te blijven aan de 3 procent eis. Daarmee zou de economische groei kapot gemaakt worden. Volgens Van Rompuy is dat onzin. Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (183)