145

Coalitie: ‘Tijdelijk opvang asielzoekers is wenselijk’

Update: Asielzoekers protesteren in het Oranje … PvdA wil dat Teeven gaat praten met gemeenten over bed, bad en brood … Meerderheid kiezers PvdA en VVD tegen illegalen opvang

De PvdA geeft geen krimp in het debat over illegalen opvang deze winter. De oppositie eiste in de Kamer dat Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) 13 miljoen euro moet uittrekken om deze winter uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak te bieden. PvdA-Kamerlid Kuiken vindt dat Teeven met gemeenten moet praten over de opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen, maar daar blijft het bij.

Voordat de PvdA in een coalitie stapte met de VVD was de partij altijd nauw betrokken bij de opvang van vreemdelingen, maar van de VVD mag de PvdA nu niet akkoord gaan met het voorstel van een sobere opvang ‘bed, bad en brood’. Ook een meerderheid van de PvdA- en VVD-kiezers zijn tegen illegalen opvang.

ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind schetste vanochtend in de Volkskrant hoe het er op dit moment voorstaat met de uitgeprocedeerde asielzoekers:

Ik zie een groep uitgeprocedeerde asielzoekers al jaren rondtrekken. Het begon met een tentenkamp in Ter Apel, toen een kerk in Amsterdam, daarna een garage en een flat.”

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt het vrijmaken van een budget van 13 miljoen euro te ‘voorbarig’. Het beeld dat de ChristenUnie schept bevat volgens hem te veel over ‘spookbeelden’. Dat terwijl het Parool vorige week nog berichtte dat opvang hard nodig is. De LOGO-gemeenten, een overleggroep van ruim zestig gemeente over asielbeleid, vroegen Teeven vandaag om voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers op straat te zetten. De Raad van Europa oordeelde vorige week dat Nederland iedere burger bed, bad en brood moet bieden. Ook aan illegalen en afgewezen asielzoekers.

In een brief stellen de gemeenten:

De situatie wordt nijpend nu de winter voor de deur staat. De gemeenten die de mensen op straat en kunnen niet slechts toekijken en niets doen.

VVD en PvdA willen nog geen gehoor geven aan die uitspraak van de Raad. Ze wachten op het oordeel van het Comité van Ministers. Zij komen begin volgend jaar bijeen en hakken dan, midden in de winter, de knoop door over de opvang van asielzoekers.

Amsterdam biedt vanaf medio december als enige gemeente drie maanden lang nachtopvang aan illegalen. “Hangende het overleg met de staatssecretaris Teeven worden geen onomkeerbare beslissingen genomen”, besloot burgemeester Van der Laan. Deze week lopen de uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchtgarage in Amsterdam een drie-daagse protestmars richting Den Haag voor het verkrijgen van ‘bed, bad en brood’.

Volkskrant: Uitgeprocedeerde asielzoekers, wat moet de PvdA daarmee? (Betaalde versie)

Update 17.37 uur

De coalitiepartij vindt een tijdelijke vorm van opvang wenselijk, maar wil zich nog niet vastpinnen op een mogelijke oplossing. Tientallen Syrische asielzoekers zijn daarop naar buiten gegaan en protesteren op de stoep voor het asielzoekerscentrum. Daarmee protesteren ze tegen de asielprocedure die volgens hen veel te lang duurt. NOS schrijft dat zij deel uitmaken van een groep van 800 vluchtelingen. Daarvan hebben 730 uiteindelijk een verblijfsvergunning gekregen. De overige 70 worden aan hun lot overgelaten en hebben nog altijd geen gesprek gehad met de IND.

“Wij willen graag een verblijfsvergunning krijgen om onze familie hierheen te krijgen. Onze familieleden in Syrië hebben honger, ze hebben het koud. Het is daar onveilig,” zegt Fadi Abdullah, woordvoerder van de demonstranten.

“We hebben geduld, maar we hebben nu al meerdere malen geen antwoord gekregen van de IND. Daarom demonstreren we, we blijven net zo lang tot we een antwoord hebben.”

NOS: Gemeenten willen geld voor winteropvang illegalen
Parool: Amsterdam zet winteropvang uitgeprocedeerde asielzoekers door
Asielzoekers vluchtgarage lopen protestmars

Geef een reactie

Laatste reacties (145)