Laatste update 17:26
123

Coalitiebesprekingen gaan door: D66 en ChristenUnie in gesprek

Het “motorblok” van VVD, CDA en D66 gaat onderzoeken of er alsnog een kabinet gevormd kan worden met de ChristenUnie. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold laten weten na afloop van een telefoongesprek met informateur Tjeenk Willink. Een eerdere poging om de ChristenUnie bij de formatie te betrekken strandde vroegtijdig omdat D66 niet voldoende raakvlakken met die partij zag en vice versa.

Dat er nu toch opnieuw onderhandeld wordt, is een noodgreep. GroenLinks haakte af en ook PvdA-leider Lodewijk Asscher liet dinsdag in niet mis te verstane woorden weten niet met deze partijen te willen praten over een coalitie. Voor VVD, CDA en D66 is de ChristenUnie nu de laatste mogelijkheid om tot een meerderheidscoalitie te komen.

Woensdagavond zal Pechtold tijdens een diner met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers een verkennend gesprek voeren. ‘Er zijn grote verschillen, kijken of die te overbruggen zijn,’ liet Pechtold weten. De pijnpunten voor die twee partijen zijn vooral hun standpunten op het gebied van abortus, euthanasie en voltooid leven, zaken die de ChristenUnie allemaal afwijst. ‘Over medisch-ethische kwestie zullen de gesprekken zeker niet makkelijk zijn,’ aldus Pechtold die ook laat weten wel voornemens te zijn er met Segers uit te komen.

Ook Segers sprak woensdag met Tjeenk Willink. Na afloop liet de ChristenUnie-voorman weten bereid te zijn het gesprek met D66 aan te gaan ‘als Pechtold zegt dat hij dit een faire kans wil geven.’

Bron: RTL Nieuws / foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (123)