38

Coca Cola ‘provoceert’ conservatieve Hongaren met homoposters

De Hongaarse politicus István Boldog heeft opgeroepen tot een boycot van Coca Cola. De reden? Het frisdrankmerk heeft posters opgehangen waarop te zien is hoe stellen van hetzelfde geslacht Cola Zero drinken. De foto’s gaan vergezeld van de tekst ‘Geen suiker, geen vooroordelen’.

Volgens Boldog is die boodschap voor verdraagzaamheid ‘provocerend’. Rechtse media in Hongarije denken er net zo over, meldt persbureau Reuters. “De homoseksuele lobby belegert Boedapest en biedt geen ruimte om daar aan te ontsnappen”, jammert Pesti Sracok.

Homoacceptatie
Homofobie neemt nog altijd een belangrijke plaats in in de Hongaarse politiek. Fidesz, de nationalistische partij van president Viktor Orbán, is voor een verbod op het homohuwelijk. En de Hongaarse parlementsvoorzitter László Köver vergeleek adoptie door stellen van hetzelfde geslacht eerder dit jaar nog met pedofilie.

Tegelijkertijd neemt de homoacceptatie in Hongarije toe, zo blijkt uit onderzoek van de homorechtenorganisatie Hatter uit 2018. Vorig jaar vond bijna twee derde van de Hongaren dat homo’s vrij moeten zijn om hun leven in te richten zoals ze zelf willen. Aan het begin van deze eeuw was dat nog minder dan de helft.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)