Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koraal Great Barrier Reef in kritieke toestand

  •  
29-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
verbleekt_koraal
Dat het slecht gaat met het Great Barrier Reef, het mooiste koraalgebied ter wereld, was al bekend. Maar nu hebben wetenschappers aangetoond dat de situatie nog veel erger is dan gevreesd. 95 % van het wereldberoemde koraalrif in Australië is ernstig verbleekt.
Een week geleden nog maar, maakten onderzoekers bekend dat ongeveer de helft van het koraal in Australië verbleekt is. Maar de situatie blijkt nu veel erger. Dat concluderen de experts op basis van nieuwe luchtfoto’s die zijn genomen. Van de 520 koraalriffen, waren maar vier koraalriffen die niet verbleekt zijn.
Volgens koraalrif-expert Terry Hughes is de situatie kritiek. Daarom is de hoogste alarmfase van kracht gegaan. Tegen de nieuwssite abc.net zegt hij:
"Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoeveel van het verbleekte koraal af zal sterven, maar gezien het feit dat zelfs de meest sterke koraalriffen verbleekt zijn, verwacht ik dat de helft van dit verbleekte koraal de komende maanden zal afsterven."
De verbleking van het koraal wordt veroorzaakt door de steeds hogere temperaturen van het zeewater die de algen doodt die nodig zijn om het koraal gezond te houden. De verbleking is het teken van verkalking. Hoe lichter het koraal eruit ziet, hoe zwakker het is. Uiteindelijk zal het dan sterven. Daarmee gaat niet alleen het uniek natuurgebied ten onder, het is ook zeer schadelijk voor de bijzondere vissoorten die in die koraalgebieden leven.
Hughes ergert zich vooral aan de houding van de politiek in het klimaatdebat. Daardoor is er in zijn ogen niet voldoende aandacht voor het probleem.
"Deze regering luistert al twintig jaar niet naar ons. Maar we moeten echt iets doen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ik vond het schokkend om vanuit de helikopter te zien hoe erg te situatie was. Maar het is niet zozeer droefheid die ik voel als wel woede. We hebben al sinds 1998 bewijs dat dit eraan zit te komen en niemand doet wat."
Of het koraal nog te redden is, is maar de vraag. Volgens koraalkenner Bert Hoeksema van Naturalis kan koraal zich soms herstellen. Maar dat kan wel twintig jaar duren en daarvoor moet je het goed beschermen.
Tegen de effecten van de opwarming van de aarde valt volgens Hoeksema niet meteen iets te doen. Wel zou er meer gedaan kunnen worden tegen vervuiling. Die vervuiling leidt tot troebel en zuur water en daar kan koraal ook niet tegen. Volgens natuurorganisaties wordt er ook tegen vervuiling te weinig gedaan.
Dagblad Trouw schreef vorige week nog:
"Australië werd vorig jaar door Unesco op de vingers getikt omdat het niet goed zou zorgen voor het bedreigde werelderfgoed. De regering van Tony Abbot zou de kolenindustrie te veel prioriteit geven boven de bescherming van het rif."
Beeld: wikimedia

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.