2

Code-Tabaksblat aan vernieuwing toe

Oud-leden Commissie Tabaksblat dringen bij minister Henk Kamp aan op herziening van de regels

Leden van de Commissie Tabaksblat die in 2003 een code opstelde voor behoorlijk bestuur, hebben dinsdag bij minister Henk Kamp (Economische Zaken) aangedrongen op een herziening van de regels. Een evaluatie leidde tot vijf aanbevelingen die de code-Tabaksblat, tegenwoordig beter bekend als de ‘Nederlandse corporate governance code’, moeten verbeteren.

Veel leden van de oorspronkelijke Commissie zijn inmiddels overleden. Onder anderen voorzitter en naamgever Morris Tabaksblat moet worden gemist, evenals Jaap Glasz en Marco Knubben. De resterende leden pleiten nu voor een bijstelling van de code op korte termijn, gevolgd door een reguliere herziening om de 2 of 3 jaar. Daarnaast vragen ze aandacht voor het verplichte overnamebod bij een belang van 30 procent of meer. De code werd opgesteld voordat die plicht ontstond. Evenwicht in de belangen van alle betrokkenen is daarbij belangrijk, omdat tijdens een overnameproces bijzondere situaties kunnen ontstaan:

Dat geldt bijvoorbeeld voor de situatie dat – door het gebruik van een beschermingsconstructie – de aandeelhouders (een deel van) hun stemrecht (tijdelijk) verliezen.”

Beloningen en bonussen moeten ook opnieuw onder de loep:

Met name hoge, niet-gemotiveerde bonussen, afvloeiingsregelingen en niet te rechtvaardigen plotselinge rijkdom van bestuurders als gevolg van aandelenbezit in een onderneming die wordt overgenomen zorgen voor opschudding.

De Commissie wil verder dat bedrijven beter motiveren waarom ze eventueel afwijken van de code. Daarnaast adviseert zij de nieuwe Monitoring Commissie om ‘de aantrekkelijkheid van de Nederlands kapitaalmarkt te evalueren omdat beleggers en bedrijven er baat bij hebben dat er vertrouwen is in een goed functionerende kapitaalmarkt’.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)