10

Coffeeshops Maastricht moeten buitenlanders toch weer weren

Burgemeester Hoes en gemeenteraad bereiken overeenstemming: Coffeeshops mogen toch geen wiet verkopen aan buitenlanders ... Bij verplaatsing naar rand van de stad misschien wel

De gemeenteraad van Maastricht en de burgemeester, Onno Hoes, hebben een overeenkomst bereikt over de verkoop van wiet aan buitenlanders. Landelijke wetgeving verbiedt dat nu, waardoor de verkoop verplaatst is van coffeeshops naar straatdealers, met alle overlastgevende gevolgen van dien. Hoes en de raad willen dat verkoop aan buitenlanders weer mogelijk wordt, zodra de coffeeshops uit het centrum naar de rand van de stad zijn verhuisd.

De afgelopen weken is veel te doen geweest over de verkoop van wiet aan buitenlanders in Maastricht, nadat de coffeeshophouders besloten de regels niet meer te handhaven. Hoes reageerde daarop door een aantal coffeeshops binnen te vallen. Tot grote vreugde van de straatdealers die zagen dat de markt zich weer naar de straat verplaatste.

In een laatste wanhopige poging de aandacht van de landelijke politiek te krijgen, liet Onno Hoes vorige week weten het softdrugsbeleid misschien niet langer te zullen handhaven. De burgemeester zei:

We hebben meer politiecapaciteit nodig. Officieel zijn we op het hoogste niveau in gesprek daarover met het Openbaar Ministerie en de politie, maar met alleen praten kom ik niet lang meer weg […] Het dilemma is dat de stad recht heeft op veiligheid op straat. Kan ik dat creëren door coffeeshops met rust te laten.

De oproep voor meer politie werd gehoord. Minister Opstelten beloofde meer blauw op straat voor Maastricht, maar in de tussentijd gingen de burgemeester en de gemeenteraadsleden van Maastricht met elkaar in gesprek http://www.joop.nl/typo3/backend.phpom tot overeenstemming te komen over het beleid. De uitkomst van de gesprekken: De coffeeshops moeten per direct stoppen met de verkoop van wiet aan buitenlanders. Wanneer de eerste coffeeshops vanuit het centrum zijn verhuisd naar de grenzen van de stad, mogen buitenlanders mogelijk weer worden toegelaten.

Woordvoerder Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) heeft in een eerste reactie laten weten dat Duitsers en Belgen welkom blijven in de coffeeshops. “Als we buitenlanders de toegang weigeren, keren de straatdealers terug”, aldus Josemans. “Wat Hoes en de raad willen, hebben we een jaar lang geprobeerd. En daar was iedereen hier in Maastricht ontevreden over.”

Eerder verscheen op Joop: Wietverbod Maastricht mogelijk niet langer gehandhaafd
De Volkskrant: Compromis Hoes en raad over coffeeshopbeleid

cc-foto:

Geef een reactie

Laatste reacties (10)