463

Cohen: Angst bij PvdA na aanslagen Breivik

"Die haat, 'het is allemaal de schuld van sociaal-democraten', dat vind ik verknipt. Het bevestigt bij mij wel dat extremisten overal zijn"

Het bloedbad dat de Noor Anders Breivik in juli aanrichtte op een jeugdkamp van sociaal-democratische jongeren op het eiland Utoya, heeft angst veroorzaakt binnen de PvdA. Dat zegt partijleider Job Cohen vandaag in een interview met Trouw. “Niemand had toch voor mogelijk gehouden dat in een rijk en politiek redelijk evenwichtig land Noorwegen zo’n nietsontziende, moorddadige aanslag had kunnen plaatsvinden. Cohen zegt dat veel partijgenoten zich afvragen of zoiets ook in Nederland kan plaatsvinden. “Je denkt er toch over na of zoiets hier kan gebeuren.”

In de papieren editie van de krant is te lezen dat Cohen het goed vindt dat Wilders de “onderstroom” in de samenleving een stem heeft gegeven: “Het is goed dat de wollen deken van het integratiedebat is afgetrokken.” Maar de PvdA-leider verbaast zich over de weerzin tegen zijn eigen partij. In Noorwegen leidde de haat tegen de regerende Arbeiderspartij tot de moord op tientallen sociaal-democratische jongeren.

Cohen in Trouw:

Dat heeft me diep getroffen. Vergis je niet hoeveel angst dit bij veel sociaal-democraten en andere linkse politici teweeg heeft gebracht. Dat is een treurig gevoel, je werkt aan de samenleving, om mensen te verbinden en te helpen. Die haat, ‘het is allemaal de schuld van sociaal-democraten’, dat vind ik verknipt. Het bevestigt bij mij wel dat extremisten overal zijn.”

Op een heel andere noot; In het KRO-programma Oog in Oog vertelde de PvdA-leider dat hij bij de volgende verkiezingen opnieuw beschikbaar is als lijsttrekker. Cohen wil zijn partij ook weer gaan aanvoeren als er pas over drie jaar verkiezingen zijn, maar hij gaat er niet vanuit dat het huidige kabinet dat haalt, zo is eveneens in Trouw te lezen.

Verder zei hij dat zijn voorganger Wouter Bos een geschikte kandidaat zou zijn om de eurocommissaris te zijn die toeziet op naleving van de begrotingsafspraken door de eurolanden. Het kabinet stelde zo’n commissaris woensdag voor.

Trouw: Cohen ziet angst in Pvda door aanslag Breivik

Cohen wil bij volgende verkiezingen weer PvdA-lijsttrekker zijn

Oog in Oog: Job Cohen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (463)