16

Cohen, Halsema en Wilders gaan met de billen bloot

Actiesite van Greenpeace toont strippende lijsttrekkers: hoe groen zijn hun plannen werkelijk?

Politieke partijen roepen om het hardst om een schoon milieu, maar over concrete maatregelen horen we minder. Op Greenpeace.nl/billenbloot gaan de zes belangrijkste lijsttrekkers letterlijk met de billen bloot en onthult Greenpeace hoe groen de plannen van de partijen wérkelijk zijn.

Zes lijsttrekkers gaan op de website van Greenpeace uit de kleren. Bij elk kledingstuk dat uitgaat, geven ze iets van hun werkelijke milieuplannen prijs. Uiteindelijk gaan ze helemaal met de billen bloot. Op hun achterste valt hun positie in de Groene Ranglijst te lezen. Rolf Schipper, campagneleider bij Greenpeace: “Wij laten de naakte waarheid zien. Willen de partijen wérkelijk een schone energievoorziening en een gezond milieu, of bestaat hun beleid alleen uit mooie woorden?”

GroenLinks voert de groene ranglijst van Greenpeace aan, gevolgd door de Partij voor de Dieren en D66. De PVV eindigt op de allerlaatste plaats. De PvdA komt op een teleurstellende zesde plaats uit, net boven het CDA. Hoewel deze partijen pleiten voor een ‘milieuvriendelijk en duurzaam Nederland’, nemen ze daarvoor nauwelijks maatregelen. Zo wil het CDA best schone energie, maar pleit ze ook voor nieuwe kerncentrales. Deze logge kerncentrales zullen windparken technisch en economisch uit de markt prijzen en staan daarmee de doorbraak van schone energie in de weg.

De Groene Ranglijst is samengesteld op basis van de partijprogramma’s van de elf politieke partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. De programma’s zijn getoetst aan de maatregelen die nodig zijn voor een schoon, milieuvriendelijk en duurzaam Nederland. Greenpeace beschreef deze maatregelen in het manifest ‘Nieuwe energie voor Nederland: wensen voor een nieuw regeerakkoord’. Alle partijen moeten nu werk maken van een schone energievoorziening, de Noordzee beschermen en de landbouw verduurzamen.

http://www.politiekmetdebillenbloot.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (16)