82

Cohen: ‘Het gaat om de eerlijkheid’

Vanavond lijsttrekkersdebat over financieel-economische kwesties in Carré … Cohen schrijft brief aan leden … CDA overweegt verkiezingsprogramma aan te passen

In een brief aan partijleden heeft PvdA-lijsttrekker Job Cohen duidelijk gemaakt waarom hij de afgelopen dagen koos voor veranderingen in het partijprogramma. Hij verwijt het CDA geen rekening te houden met mensen die binnenkort met pensioen gaan. Ondertussen overweegt ook het CDA een aanpassing aan de door het CPB doorgerekende maatregelen. Vanavond treffen de lijsttrekkers elkaar weer in Carré voor een door RTL en BNR georganiseerd debat.

Job Cohen schreef aan de leden onder de titel ‘Waar het debat over moet gaan’:

Vanochtend heb ik de volle verantwoordelijkheid genomen voor de gang van zaken rondom de doorrekeningen bij het CPB. Ik heb gezegd: dat hadden we zo niet moeten doen. Nu gaat het debat over de doorrekening en niet over de inhoud, namelijk over de vraag wanneer de AOW-maatregel ingaat en wat dat betekent voor mensen.
Het AOW-debat is moeilijk, draagvlak organiseren is daarbij essentieel. Daarom is de Partij van de Arbeid van mening dat de AOW-leeftijd geleidelijk verhoogd moet worden. We moeten tijd nemen voor de invoering omdat alleen dan mensen die denken dat ze binnenkort van hun pensioen kunnen genieten ontzien worden. Omdat alleen dan een fatsoenlijke regeling voor mensen in zware beroepen getroffen kan worden vóór deze maatregel van kracht wordt. Het CDA was met de Partij van de Arbeid in het kabinet ook die mening toegedaan, maar is daar op terug gekomen.
Dat is waar het debat over moet gaan. Over de keuze van het CDA om de AOW-verhoging vijf jaar eerder in te voeren. Een keuze die verkeerd uitpakt voor het draagvlak voor deze maatregel. Verkeerd voor mensen die zich nauwelijks kunnen voorbereiden en voor al die mensen in zware beroepen. Het debat moet gaan over de vraag of je in deze tijd waarin moeilijke maatregelen getroffen moeten worden de verschillen groter of kleiner maakt. Over de vraag of het eerlijk is om te kiezen voor een aanpak waarin gewone mensen die de crisis niet veroorzaakt hebben daar wel de rekening voor betalen terwijl banken en de allerhoogste inkomens worden ontzien.
Ik heb vanochtend gezegd dat Nederland op een tweesprong staat. We kunnen de tweedelingen in de samenleving vergroten of kleiner maken. We kunnen kiezen voor een politiek die de verschillen tussen mensen benadrukt en groter maakt, of kiezen voor een aanpak die verschillen kleiner maakt, zowel economisch als tussen mensen met verschillende achtergronden. Ik kies vol overtuiging voor het laatste.
Daarom stelde ik mij twee maanden geleden kandidaat. Want ik sta voor een politiek die zorgt voor een fatsoenlijke samenleving. Een politiek die eerlijk is over keuzes, een politiek waarin je verantwoordelijkheid neemt als er een verkeerde keuze is gemaakt.
Dat is misschien niet alledaags in de manier waarop er op dit moment in Den Haag politiek wordt bedreven. Maar het is wel de manier zoals het zou moeten zijn. Daar sta ik voor met volle overtuiging, en dat is de manier waarop ik te werk zal gaan. Voor een sterker en fatsoenlijker Nederland.

 Ondertussen stelt prominent CDA-kandidaat Joop Atsma dat zijn partij overweegt het eigen verkiezingsprogramma aan te passen, meldt het Agrarisch Dagblad. Volgens Atsma zijn de landbouwwoordvoerders te weinig betrokken bij de totstandkoming van het programma en moet een voorgenomen bezuiniging op brandstofsubsidie voor agrariërs teruggedraaid worden. Eerder viel CDA-leider Balkenende de PvdA hard aan vanwege het aanbrengen van wijzigingen in haar programma.

Vanavond treffen voor het zogeheten Carré-debat acht lijsttrekkers elkaar. Naast Cohen (PvdA), Balkenende (CDA), Rutte (VVD) en Wilders (PVV) die afgelopen zondag al de degens kruisten doen nu ook mee: SP-leider Emile Roemer, André Rouvoet van de ChristenUnie, D66-voorman Alexander Pechtold en Femke Halsema van GroenLinks. Het door RTL in samenwerking met de zakenzender BNR georganiseerde debat zal voornamelijk over financieel-economische kwesties gaan: “Thema’s die aan bod komen zijn onder meer de WW, de zorg, de hypotheekrenteaftrek en de inkomstenbelasting.”

Na afloop verzorgen een aantal commentatoren van onder meer Elsevier en BNR een nabeschouwing.

Het debat begint om 20:30 en is ook live via internet te volgen. 

Meer informatie op de site van RTL

Het Parool: Cohen probeert campagne uit het slop te trekken

Geef een reactie

Laatste reacties (82)