392

Cohen is klaar met Rutte

PvdA zal nieuwe bezuinigingen niet meer steunen: "Sorry, je bekijkt het maar"

De PvdA zal nieuwe bezuinigingsvoorstellen van het kabinet niet steunen. Na steun aan de maatregelen voor de euro en de pensioenleeftijd is het klaar, zegt PvdA-leider Job Cohen in een interview met de Volkskrant.

Townhall Amsterdam
Stel dat Rutte de hypotheekrenteaftrek wil aanpakken, vragen interviewers Jan Hoedeman en Remco Meijer, gaat Cohen hem dan niet steunen?

Dan heb ik ook nog een paar andere dingen om over te praten. Want het komt bovenop al die bezuinigingen die wij niet steunen. Daar pas ik voor. (…) Sorry, je bekijkt het maar.

Die opstelling betekent dat CDA en VVD de bezuinigingen alleen met steun van de PVV kunnen doorvoeren. Wilders heeft zich tot nu toe via Twitter tegen nieuwe kortingen  gekeerd. Als hij zich aan die ferme taal houdt, betekent het nieuw verkiezingen. Cohen: “Ik zie geen andere oplossing.”

Op de vraag of het niet ‘gekmakend’ is dat de SP historisch hoog en de PvdA historisch laag in de peilingen staat, antwoordt Cohen:

Ik zou graag zien dat ze beter waren, dat spreekt vanzelf, maar ik realiseer me dat het mede komt door de dingen die we gedaan hebben. We hebben verantwoordelijkheid genomen. Dan denk ik: nou ja, dan zijn die peilingen maar zo.

De periode Bos lijkt definitief te worden afgesloten tijdens het tweedaagse partijcongres dat dit weekend in Den Bosch wordt gehouden. Cohen wil af van een sfeer van gesloten rijen en juist meer debat in de partij. Hij merkt op dat door het botsen van meningen de waarheid naar boven komt. De PvdA-leider ondersteunt het streven van de vandaag aangestelde voorzitter Hans Spekman die wil dat de partij groeit naar honderdduizend leden, bijna een verdubbeling van het huidige aantal. Ook ziet hij het zitten dat de lijsttrekker voortaan door de partijleden wordt gekozen. Voor verliezen is hij niet bang:

Ik heb daar landelijk ervaring mee. Net-aan verloren. Maar ik ga daar niet een beetje bang voor zitten zijn. Nee, niet van dat kinderachtige, kom op zeg.

De Volkskrant: Cohen doet de deur dicht; geen deals meer met minderheidskabinet-Rutte

Update 12:10

In NRC Handelsblad laat een meerderheid van door de krant geënquêteerde PvdA-politici weten niet voor Cohen te kiezen als toekomstig partijleider. 

Een derde denkt dat Lodewijk Asscher, wethouder in Amsterdam, de beste lijsttrekker voor de PvdA zal zijn. Twintig procent meent dat Cohen het nog een keer moet doen. Dat zijn de uitkomsten van een enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl onder bestuurders en volksvertegenwoordigers van PvdA en SP op alle bestuurlijke niveaus. Ter vergelijking: van de ondervraagde SP-politici meent 98 procent dat partijleider Emile Roemer opnieuw de lijst moet aanvoeren bij de verkiezingen.

Overigens zegt in dezelfde enquête 52 procent van de ondervraagde PvdA’ers tevreden te zijn over Cohen, 28 procent is daarin neutraal en 2 procent zeer ontevreden. Opmerkelijk is dat 24 procent van de PvdA’ers vindt dat de partij op termijn moet fuseren met de SP. Die liefde is verre van wederzijds want slechts 2 procent van de SP’ers ziet zo’n fusie zitten. Onder PvdA’ers is 34 procent tevreden over de manier waarop de eigen partij het kabinet bestrijdt, bij de SP is dat 98 procent.

cc-foto’s: Jos van Zetten (voorpagina) / PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (392)