120

Cohen: ‘Kapitalisme moeten we beteugelen’

Waarom helpt de PvdA dan dit kabinet met de eurocrisis en de pensioenen? PvdA-leider geeft antwoord op existentiële vraag

“Waartoe zijn wij op aard?”, vraagt PvdA-leider Job Cohen zich maandag in een interview met de Volkskrant af. “Omdat wij ideeën hebben over een samenleving die ook echt ‘samen leven’ is. Onze eigen denkbeelden staan altijd voorop. Laten we vooral niet vergeten dat de eurocrisis voor een belangrijk deel een gevolg is van de bankencrisis van twee jaar geleden, waarbij het kapitalisme totaal uit zijn dak is gegaan. Dat kapitalisme moeten we beteugelen en dat kan alleen in internationaal verband.”

Waarom dan, helpt de PvdA het kabinet dan met de eurocrisis en de pensioenen?, vraagt de Volkskrant. “Maar ik zie dit niet als het helpen van het kabinet”, antwoordt Cohen. “Hier moet gebeuren wat goed is voor Nederland. Dat is mijn invalshoek. Als wij op dit punt alleen maar aan ‘kabinetje pesten’ zouden doen, vallen we in ons eigen zwaard op een manier die slecht is voor Nederland.”

Het wel of niet steunen van het pensioenakkoord was volgens Cohen geen dilemma voor de partij. “De AOW is een van de noodzakelijke grote hervormingen” zegt de PvdA-voorman. “Geen gemakkelijke. We hebben daar binnen de partij een forse discussie over gevoerd, maar we zijn ervan overtuigd dat we naar 67 moeten. Anders ga je met de rug naar deze eeuw staan.”

“Om dezelfde reden moet er ook een nationaal akkoord over de woningmarkt komen”, vervolgt Cohen. “Rutte en zijn ministers zijn de laatste Nederlanders die nog vinden dat daar niets hoeft te gebeuren. Je kan de staatschuld terugbrengen wat je wil, maar je zult de economie niet versterken zonder grote hervormingen. Alleen kan dit kabinet dat niet door zijn samenstelling.”

In het geval van de AOW stelt de PvdA het kabinet toch in staat om te hervormen.  “Maar alleen op onze voorwaarden. Mensen met lagere inkomens die lang hebben gewerkt, kunnen op hun 65ste ophouden zónder dat ze daar veel voor moeten opgeven. Dat begint zelfs nog eerder, met bijvoorbeeld mensen die op hun 61ste hun baan kwijtraken. Door een overbruggingsregeling hoeven die niet eerst hun huis op te eten voordat ze met pensioen kunnen gaan. En zo zijn er nog veel meer punten geregeld.”
Wilders zei zaterdag in de Volkskrant dat de PvdA alleen wat kruimels heeft gekregen. “Noem het maar kruimels. Hoe durft-ie! Kruimels, voor zijn Henk en Ingrid? Wat heeft hij gedaan? Helemaal niks! Terwijl alle voorwaarden die wij hadden, gehonoreerd zijn in de gesprekken die we met Rutte en minister Kamp hebben gevoerd. Daarom hoop ik dat de FNV vandaag zegt: zo kan het”, aldus Cohen.

Lees meer bij de Volkskrant: Interview Job Cohen: ‘Wat heeft Wilders voor Henk en Ingrid gedaan? Helemaal niets!’

Geef een reactie

Laatste reacties (120)