Laatste update 17:26
105

Trump wist vooraf van lekken gehackte e-mails

UPDATE

De Amerikaanse president Donald Trump wist wel degelijk van de door Wikileaks gelekte e-mails uit het kamp van de Democraten, nog voordat ze de wereld in gingen. Trumps medewerker Roger Stone zou met Julian Assange hebben gesproken over e-mails die Wikileaks tijdens de presidentscampagne wilde gaan publiceren. Wikileaks zou de mails van Russische hacker hebben gekregen. Dit heeft Trumps voormalige rechterhand Michael Cohen, in een getuigenis voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, nog eens herhaald.

Hij vertelde wat hij eerder op de dag al had verklaard, voorafgaand aan zijn optreden in het  Congres. Zo stelde hij wederom dat Trump tijdens de Amerikaanse presidentscampagne persoonlijk richting had gegeven aan plannen voor een wolkenkrabber in Moskou, te bouwen door zijn bedrijf. Cohen zal in mei achter slot en grendel verdwijnen voor het overtreden van de wet rondom campagnefinanciering en het betalen van zwijggeld aan een voormalige minnares van Trump, belastingontduiking en liegen tegen het Congres.

EERDER

Michael Cohen, de ‘fixer’ van Donald Trump die meer dan 10 jaar voor hem werkte als zijn ‘executive vice president’ en later – tijdens zijn campagne en presidentschap als speciaal adviseur en persoonlijke advocaat, heeft in een verklaring voorafgaand aan zijn getuigenis voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gezegd dat de Amerikaanse president een racist, een oplichter en een bedrieger is. Cohen zal binnenkort een gevangenisstraf van drie jaar moeten uitzitten voor het op illegale wijze betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels in opdracht van Donald Trump en liegen onder ede (over het feit dat Trump niets misdaan zou hebben en geen weet zou hebben van vastgoeddeal met Moskou). Volgens Cohen loog Trump over de vastgoeddeal met Moskou omdat hij nooit verwacht had dat hij de verkiezingen zou winnen en omdat hij honderden miljoenen aan de deal hoopte te verdienen. Daarnaast zou Trump wel degelijk vooraf op de hoogte zijn geweest van het feit dat Wikileaks e-mails van het Democratische Nationale Comité zou gaan lekken en wist hij van de ontmoeting die zijn zoon Donald junior had in Trump Tower met een vertegenwoordiger van het Kremlin .

Cohen levert een aantal bewijsstukken voor zijn beschuldigingen aan, waaronder financiële documenten. Saillant zijn de kopieën van dreigbrieven die hij in opdracht van Trump schreef aan scholen en universiteiten om zijn cijferlijsten en testscores niet openbaar te maken. Uit de bewijsstukken zou ook blijken dat Trump consequent zijn vermogen zowel overdreef, bijvoorbeeld om hoger te eindigen op de ranglijst van Forbes magazine, als minimaliseerde, bijvoorbeeld bij het doen van belastingaangifte.

Cohen stelt ook dat het racisme van Trump privé nog erger is dan hij publiekelijk laat merken. Zo zou hij aan Cohen gevraagd hebben of hij één land kon noemen dat geleid werd door een zwart persoon en geen ‘shithole’ was. Hij stelde die vraag terwijl Barack Obama president was van de Verenigde Staten. Ook zou hij gedurende een autorit door een arme wijk in Chicago gezegd hebben dat ‘alleen zwarte mensen zo kunnen leven’ en gezegd hebben dat zwarte mensen ‘te dom’ zouden zijn om op hem te stemmen.

Cohen zal later vandaag onder ede vragen beantwoorden over zijn verklaring. Lees de hele verklaring hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (105)