40

Cohen leidt onderzoek ‘Project X Haren’

Voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam onderzoekt onder andere de rol van de gemeente

Job Cohen gaat de commissie leiden die onderzoek doet naar de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Haren. De voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam gaat ook bekijken wat de rol van de Groningse gemeente is geweest. Dat meldt de Volkskrant.


Volkskrant:

Burgemeester Rob Bats van Haren, politie en justitie hopen met ‘een grondige evaluatie’ herhaling ‘van een nieuw fenomeen’ te voorkomen. De rellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich in het dorp hadden verzameld om de verjaardag te ‘vieren’ van een 16-jarig meisje. Haar uitnodiging ging per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van Facebook.

Een vierkoppige commissie voert het onderzoek uit in opdracht van de gemeente Haren, de burgemeester, hoofdofficier en korpschef. TV Noord meldt dat ook Gabriël van den Brink (hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg), Otto Adang (lector Openbare orde en Gevaarsbeheersing aan de Politieacademie) en Jan van Dijk (hoogleraar Communicatie en Nieuwe media aan de Universiteit Twente) tot de onderzoekscommissie behoren.

Cohen:

Je probeert eerst te achterhalen wat er precies is gebeurd. Daarna moeten we inzicht krijgen in wat mensen beweegt om dit te doen zodat je het in het vervolg kunt voorkomen. Voor zover dat mogelijk is dan.

De oud-PvdA-leider verwacht dat het onderzoek vier tot zes maanden gaat duren.

Lees ook op Joop: Project X Haren mondt uit in ‘slagveld’

Joop Opinies over Project X Haren: Francisco van Jole, Han van der Horst, Peyman Jafari, Korneel Jeuken e.a.

Volkskrant: Job Cohen leidt onderzoek naar rellen Haren

TV Noord: Job Cohen leidt onderzoek naar Project X Haren

Video TV Noord: Haren niet bereikbaar voor adviserende hoogleraar

Video NOS: Nog 31 verdachten vast na rellen Haren

Foto-cc: PvdA

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)